Üdvözöljük a

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ingyenes hozzáférés az Európai Bizottság gépi fordítási eszközéhez, az eTranslation szolgáltatáshoz

2020. július 10.

Az alábbiakban szeretném felhívni szíves figyelmüket az Európai Bizottság ingyenes online fordító szolgáltatására.

 

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz gépi fordítási szolgáltatása, az eTranslation ingyenesen elérhető Európa 21 millió kis- és középvállalkozása (kkv-k) számára.

 

A kkv-k mostantól használhatják az eTranslation-t bármely szöveg vagy dokumentum az EU bármely hivatalos nyelve, valamint az izlandi, norvég, orosz és hamarosan további nyelvek közötti nagyon pontos gépi fordítására.

Akár a forrásszöveg témája (például egészségügy vagy igazságszolgáltatás) is kiválasztható az ágazat nyelvi sajátosságainak figyelembevétele érdekében. Az eTranslation a fájlok szövegét a formázás vagy a képek módosítása nélkül fordítja le, és letöltés után az összes lefordított adat törölhető a rendszerből a titoktartás garantálása érdekében.

 

A lényeg, hogy az eTranslation ingyeneskönnyen használható és biztonságos.

 

Iratkozzon fel az eTranslation portálra:

https://ec.europa.eu/cefdigital/wiki/display/CEFDIGITAL/eTranslation+for+SMEs#eTranslationforSMEs-first

Nők Magyarországért díj

2020. július 7.

Novák Katalin család- és ifjúságért felelős államtitkár kezdeményezésére megalakult a Nők Magyarországért Klub, amely célul tűzte ki, hogy minden évben elismerje azokat a nőket, akik életükkel, pályafutásukkal példát mutatnak.

 

2020-ban azokat a nőket szeretnék elismerni, akik a Covid -19 járvány idején példamutatóan végezték a feladatukat. Ha ismer olyan pedagógust, egészségügyi dolgozót, szociális területen szolgálatot teljesítőt vagy bármilyen hétköznapi hőst, aki nőként a koronavírus idején vagy azt megelőzően kiemelkedően helytállt, jelölje őt a Nők Magyarországért díjra.

 >>>

Júliustól újra indítunk kamarai gyakorlati oktatói képzéseket

2020. július 7.

Tisztelt Tagunk! /Tisztelt Cégvezető!

 

Egy a közelmúltban megjelent kormányrendelet* értelmében kamaránk ismét szervezhet – a már megszokott módon – kamarai gyakorlati oktatói képzést és vizsgát.

 

A képzés elvégzésével, a tanúsítvánnyal rendelkező személy tanulókat képezhet az iskolai rendszerű szakképzésben.

A kamarai gyakorlati oktatói képzésre és vizsgára történő jelentkezés feltétele a megfelelő szakirányú szakmai végzettség és legalább 5 éves szakmai gyakorlatban eltöltött idő (a szakképzettséget igazoló bizonyítvány megszerzésétől számítva!).

 >>>

Diákok nyári munkavállalását támogató program

2020. július 1.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára Schanda Tamás múlt héten bejelentette, hogy a kormány 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a diákok nyári munkavállalását támogató programot.

A programban a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 30. között. A tanulók a programban két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhatnak.

>>>

COVID-19 járvány kutatás

2020. június 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) az elmúlt néhány hónapban folyamatosan nyomon követte a COVID-19 járvány gazdasági hatásait. Annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők tapasztalatairól egy aktuális és országos szintű helyzetképet kapjunk, elkészítettünk egy kérdőívet, amely

  • a vállalatok tapasztalatairól,
  • a gazdaságpolitikai beavatkozásokról,
  • a kamarai rendszer tevékenységéről

 gyűjt információkat.

 

A kérdőív az alábbi linken érhető el, amelynek kitöltési ideje kb. 15  perc.

https://online-kerdoiv.com/index/q/h/bf8cb6fd21832cec4dc7f93bfa6c5516

 

A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. július 3.

 

Köszönjük támogató együttműködését!

 

Re-open EU honlap

2020. június 18.

Az Európai Bizottság elindította a Re-open EU nevű platformot, mely az Európán belüli utazás és idegenforgalom biztonságos újraindítását segíti. A honlap 24 óránként frissülő tájékoztatást ad (magyar nyelven is) a határok helyzetéről, valamint a tagállamokban elérhető közlekedési és idegenforgalmi szolgáltatásokról.

 

Elérhetősége: https://reopen.europa.eu/hu

Közeledik a határidő: július 1-étől minden B2B számlát látni fog az adóhivatal

2020. június 11.

A gazdaság kifehérítésének fontos állomása volt, hogy a törvényalkotó 2018. július 1-től a cégek közötti forgalomban (B2B) keletkezett, legalább 100.000 forint áfa-tartamú számlákat jelentéskötelessé tette a NAV felé. Természetesen önkéntesen az ennél kisebb forgalmi adót tartalmazó számlákat is lehet jelenteni. Már az első hat hónapban 12,2 millió számla érkezett az adóhatósághoz, majd 2019-ben újabb 25,6 millió. A jelentett áfa összege 2019 második félévében 18%-kal haladta meg az egy évvel korábbi időszak összegét – derül ki a GKI Gazdaságkutató és a Billingo.hu online számlázó közös kutatásából.

A cikk letölthető itt.

Az adatokat tartalmazó Excel letölthető itt.

 

RESTART csomag

2020. június 11.

Az alább letölthető az MKIK által összeállított KKV Túlélőcsomag megújított változatát.

 

A „RESTART + Gazdaságvédelmi jogszabálytár” nevű digitális kiadványok célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válság utáni újra indulást segítő intézkedéseinek támogatása. Jelen kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.

A RESTART nevű kiadvány letöltéséért kattintson IDE!

Gazdaságvédelmi jogszabálytár nevű kiadvány letöltéséért kattintson IDE!

Piactér flyer

2020. június 5.

Csatoltan megtalálható az mkik.hu oldalán található Vállalkozói Piactér felülethez készített flyer.

A letöltésért kattintson IDE!

Ingyenes e-learning online tanfolyamok

2020. július 10.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az alábbi elérhetőségeken ingyenes e-learning online képzéseket indítanak.

A tanfolyamok 20 órásak, és otthon szabadidőben bármikor végezhetők. Ingyenes kihelyezett csapatépítő tanfolyamokat is szerveznek.
Az ingyenes tanfolyamokról a https://nyitok.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak!
Jelentkezni telefonon és e-mailben is lehet az alábbi elérhetőségeken!
 
Pálfi Katalin
Tanulási Tanácsadó
+36307993393
7030 Paks, Ipari Park HRSZ. 8802/7."

Pályázati felhívás OTTHONÁPOLÁSI eszköz fejlesztésére

2020. július 10.

Az idősek gondozása, az otthonápolás a 21. század egyik, a legtöbb embert érintő problémája. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. erre próbál megoldást keresni, így pályázatot hirdet olyan vállalkozások részére, akik idősek számára otthonápolási eszközök fejlesztését tervezik és azt az célcsoporttal közösen hoznák létre. A kiválasztott pályázókat segíteni fogjuk az idősek fejlesztési folyamatba történő bevonásába (pl. prototípus tesztelés).

További információk: http://www.kdriu.hu/okos-eszkoz/index.php

 

A pályázat célja olyan KKV-k bevonása egy kísérleti projektbe, akik otthonápolási eszközöket fejlesztenének ki egy új módszertan, a co-creation (közös-értékalkotás) alkalmazásával a termék jövőbeli célcsoportjainak bevonásával.

 

Egyéni vállalkozások tájékoztatását támogató informatikai rendszer

2020. július 7.

2020. július 1. napján elindult az e-TUs, az egyéni vállalkozások tájékoztatását támogató informatikai rendszer.

A rendszer nyilvánosan elérhető felületét a https://mkik.hu/hirek/uj-tajekoztato-rendszert-indit-a-kamara-az-egyeni-vallalkozoknak linken érhetik el.

Tájékoztatás a Junior Enterprises „1000 kezdeményezés” projektjéről

2020. július 6.

A Junior Enterprises Europe egy nonprofit szervezet, amely Európa 14 országban mintegy 30 000 hallgatót képvisel. A szervezetet felsőoktatási hallgatók működtetik és irányítják, miközben szolgáltatásokat nyújtanak vállalatok, intézmények és magánszemélyek számára. A Junior Enterprises fő célja, hogy gyakorlati tapasztalatokon keresztül segítsék tagjaik tanulását és szakmai képességeik fejlődését.

>>>

 

Szakmai Konzultáció - Meghívó

2020. június 30.

Tisztelt Partnerünk!

 

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium közösen – a területi kamarák együttműködésével – egyországos Szakmai Konzultációt szervez, a magyar mikro, kis- és közepes vállalkozások számára. A rendezvény témája: 2021 – 2027-es vállalkozásfejlesztési EU-s források kijelölése és felhasználása.

ONLINESZÁMLA rendszer, aktuális feladatok, jogszabályi változások

2020. június 19.

Tisztelt Vállalkozó / Vállalkozás Vezető!

Tisztelt Hölgyem / Uram!

 

Tájékoztatjuk, hogy a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a

NAV Dél-dunántúli Igazgatóságával közösen megrendezi az

ONLINESZÁMLA rendszer, aktuális feladatok, jogszabályi változások

elnevezésű tájékoztató fórumát, mellyel szeretnénk segítséget adni Önöknek a gyakorlati munkájuk eredményes megvalósításához.

 

Helyszín:

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25.

Időpont:

2020. június 26.

9:30 – 11:00 óráig

>>>

NAV - Diákként dolgozni

2020. június 17.

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

>>>

Védelmi ipari kapacitások felmérése

2020. június 11.

A Nemzeti Védelmi Ipari és Védelmi Célú Fejlesztésekért, valamint a Haderő-modernizáció Koordinálásáért Felelős Kormánybiztos az MKIK-val együttműködve kívánja felmérni, hogy potenciálisan hány olyan magyar cég van, akik védelmi ipari célú gyártásban és fejlesztésben részt tudnak és kívánnak venni, továbbá azt is, hogy a hazai védelmi ipari fejlesztése iránt érdeklődő cégek milyen termékkörrel, termelési profillal rendelkeznek. 

 

Kérjük, hogy a mellékelt kérdőívet legyenek  szívesek  2020. június 16. (kedd) nap végéig a kamara@tmkik.hu címre megküldeni.

 

A kérdőívet kitöltő vállalkozásoktól azt kérjük, hogy válaszaikat word/doc formátumban (is) küldjék meg, mert a csak pdf formátumban beérkező válaszok a további feldolgozást és a válaszok kiértékelését megnehezítik.

 

A kérdőív letölthető IDE kattintva!

Hírszemle koronavírussal kapcsolatban

2020. június 5.

Mellékelten találhatóak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális nemzetközi gazdasági hírek.

A letöltésért kattintson IDE!

Idén is indulnak a gyakorlati oktatói képzések!

2020. június 4.

Mit kell tudni róla?
Minden olyan gyakorlati oktatót érint, aki iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyeken készít fel tanulókat az iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető valamennyi szakképesítésre.
Miből áll a képzés?
A kamarai gyakorlati oktatói képzés 50 órás, azaz hat nap alatt teljesíthető.
Miért jó?
A képzés sokoldalú lehetőséget biztosít a gyakorlati oktatóknak. Segítséget kapnak a tanulókkal való egyes problémás szituációk kezeléséhez, olyan minőségi tudásra tehetnek szert, amellyel magasabb színvonalra emelhető a gyakorlati oktatás.
Miért szükséges?
Minden gyakorlati oktatónak kötelező, aki nem rendelkezik mestervizsgával vagy egyéb mentességgel.
Bővebb információ kérhető a 74/529-254-es telefonszámon vagy e-mailben kszmarietta@tmkik.hu