Üdvözöljük a

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

Felhívás

2020. 10. 29. 15:58

a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által nyilvántartott

 

ORSZÁGOS VIZSGAFELÜGYELŐI NÉVJEGYZÉKBE

 

történő jelentkezésre

>>>

2020. évi CVII. törvény az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről

2020. 10. 29. 15:39

Az Országgyűlés annak érdekében, hogy a Kormány a koronavírus fertőzés okozta tömeges megbetegedést okozó, a 2020. évben bekövetkezett humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására a veszélyhelyzet idején tett rendkívüli intézkedések kedvező hatását továbbra is biztosítsa, szem előtt tartva különösen a jogbiztonság érvényesülésének követelményét, egyes kiemelt társadalmi csoportok és nehéz helyzetben lévő vállalkozások helyzetének stabilizálását, a következő törvényt alkotja: 

>>>

ZÖLD BUSZ PROGRAM

2020. 10. 29. 08:15

Autóbusz töltő-berendezés gyártók és forgalmazók jelentkezését várják.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének részét képező Zöld Busz Program első lépéseként elindított Mintaprojekt célja elektromos autóbuszok kihelyezése minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező településen legalább egy hónapos demonstrációs – különösen műszaki, járatszervezési, vezetéstechnikai, kommunikációs – használat céljából. A Mintaprojekt tapasztalatgyűjtési lehetőséget biztosít az önkormányzatok és a helyi személyszállításért felelős közszolgáltatók számára elektromos autóbuszok üzemeltetése, infrastruktúra-igényének kialakítása, fordába állítása terén.

>>>

3 milliárdos kerettel nyílik az EUREKA-PÁLYÁZAT, a magyar vállalkozások nemzetközi innovációs együttműködéseire

2020. 10. 29. 08:03

A koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy innováció nélkül nincs sikeres gazdaság. Az elmúlt hónapokban nemcsak az egészségipar és a gyógyászati kutatások terén volt szükség rá – szinte nincs is olyan terület, amelyen ne kellettek volna újítások, egyedi ötletek ahhoz, hogy a vállalkozások továbbra is megfelelő termékeket és szolgáltatásokat kínálhassanak, így megtarthassák a munkahelyeket.

Éppen ezért a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén is célzott pályázattal, de többszörösére emelt keretösszeggel támogatja a magyar piaci szereplők – köztük kiemelten a kis- és középvállalkozások – részvételét a nemzetközi innovációs együttműködéseket ösztönző EUREKA programban.

>>>

Vállalkozz digitálisan! rendezvénysorozat

2020. 10. 29. 07:50

Webshop 2.0 – Ügyfélbarát e-kereskedelem és online fizetés c. webinárium

 

A rendezvény fókusza:

- webshop készítése, háttérfolyamatok optimalizálása

- ügyfélbarát megrendelési felület

- online kereskedelem, online házhoz szállítás

- online fizetés

- POS terminál, QR kódos fizetés

- erős ügyfélhitelesítés

- azonnali fizetési rendszer

- vállalati fejlesztési források

- informatikai megoldások

 

A rendezvény meghívója és programja letölthető ITT.

 

Pályázati felhívás: „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat”

2020. 10. 28. 08:18

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (továbbiakban: ITM ) pályázatot hírdet, amelynek címe: „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” .

Európa szerte az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2009 óta november utolsó hete, amely egy ünnepélyes díjátadóval zárul. Ezen díjak megalkotására idén is pályázatot hirdet az ITM. Szeretettel várnak miden olyan pályázót, akik a pályamű elkészítéshez, legyártáshoz valamilyen hulladék vagy abból újrahasznosított alapanyagot használnak fel, így például használt textilt, irodai papírhulladékot, PET hulladékot stb.

>>>

 

Kkv-knak szervezett adatvédelmi konferencia

2020. 10. 27. 08:44

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) részt vesz egy európai uniós projektben, amelynek célja, hogy segítse a kis- és középvállalkozások GDPR tudatosítását. A projekt eredményeként egy kkv-knak szóló kézikönyvvel, rádiókampánnyal, illetve hotline vonallal segítik a vállalkozások adatvédelmi rendeletnek való megfelelését.

A 2018. augusztus 1. – 2020. november 30. között futó projekt zárókonferenciájára 2020. november 26-án kerül sor a NAIH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, amelyre az érdeklődő vállalkozásokat is szeretnék meghívni. 

 

A konferencia meghívóját IDE kattintva töltheti le!

 

Adózást érintő változások

2020. 10. 27. 08:24

A PwC Magyarország és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Pénzügyi Jogi Tanszék online előadássorozata

 

Engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljuk a Jog- és Államtudományi Kar Pénzügyi Jogi Tanszék közös adójogi, három alkalomból álló online előadássorozatát, melynek részletes tematikáját a továbbiakban olvashatja.

>>>

Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal - Ágazati Tájékoztató Fórumok

2020. 10. 27. 07:35

Tisztelt Cégvezető!

 

Tisztelettel meghívjuk a Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal munkáját segítő/támogató ágazati munkacsoportok tevékenységéhez szorosan kapcsolódó Ágazati Tájékoztató Fórumokra.

 

A tájékoztatók az alábbi ágazati bontásban kerülnek megrendezésre:

 

- Gépészet

  2020. november 3., de. 10:00 óra

 

- Építőipar

  2020. november 3., du. 12:00 óra

 

- Turizmus és vendéglátás

  2020. november 5., de. 10:00 óra

 

- Kereskedelem

  2020. november 5., du. 12:00 óra

 

>>>

Meghívó az „Ipar 4.0, fókuszban az autóiparral” online konferenciára

2020. 10. 21. 13:17

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2020. november 24-én online konferenciát szervez „Ipar 4.0, fókuszban az autóiparral”.

 

Az online rendezvényen német és magyar szakemberek tartanak előadásokat.

 

Az esemény 2020. november 24-én és 25-én online kooperációs megbeszélésekkel egészül ki a konferencián előadó német vállalatok részvételével, amelyek üzleti kapcsolatokat keresnek Magyarországon.

 

A konferencián, valamint a tárgyalásokon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

További információ és jelentkezési lehetőség az alábbi linken keresztül elérhető: Online konferencia és kooperációs megbeszélések / Ipar 4.0 – Fókuszban az autóipar

MKIK COVID-19 kérdőíves elemzés

2020. 10. 20. 08:25

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) az elmúlt néhány hónapban folyamatosan nyomon követte a COVID-19 járvány gazdasági hatásait. Annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők tapasztalatairól egy aktuális és országos szintű helyzetképet kapjunk, elkészítettünk egy kérdőívet, amely

- a vállalatok tapasztalatairól,

- a gazdaságpolitikai beavatkozásokról,

- a vállalkozások jövőképéről

gyűjt információkat.

 

A kérdőív az alábbi linken érhető el, amelynek kitöltési ideje kb. 15  perc.

Kattintson IDE a kitöltésért!

A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. október 30.

Az e-számlázás új korszaka Magyarországon

2020. 10. 20. 08:13

Engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljuk a PricewaterhouseCoopers Magyarország (PwC Magyarország) adószakértő csapata által tartandó az „Az e-számlázás új korszaka Magyarországon - a NAV Online Számla 3.0 megoldást kínál” című online előadást.

 

Az online előadáson szakértők kérdezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal („NAV”) szakterületért felelős képviselőit a 2021-től életbe lépő új e-számlázási megoldásról, amit a NAV az Online Számla 3.0 bevezetésével támogat.

>>>

Meghívó vállalkozói kerekasztal beszélgetésre

2020. 10. 15. 09:53

A fórum keretében tájékoztatást adunk a Tolna Megyei Foglalkoztatási Paktum Projekt megvalósulásáról, valamint ennek tükrében a vállalkozásokat érintő legfontosabb kérdésekről, a munkaerő-piaci helyzetről és a szakképzésről.

>>>

Modern Vállalkozások Programja - Országos Online Konferencia - Logisztika 4.0

2020. 10. 14. 10:55

Országos Online Konferencia - Logisztika 4.0

 

A 21. században megszületett a Logisztika 4.0 fogalma, amely magába foglalja az ipari folyamatok teljes digitalizációját és hálózatosodását, az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását. Napjaink logisztikusainak már érteniük kell a logisztikai, áruszállítási, informatikai és vállalatirányítási rendszerekhez, a raktártechnológiához, az anyagmozgató gépekhez, eszközökhöz, berendezésekhez, magától értetődően az ellátási hálózatokhoz, és legújabban már az úgynevezett „zöld” logisztikához is.
Modern Vállalkozások Programja – Logisztika 4.0 online eseményén, október 21-én, 13 órától először az állami szereplők beszélnek majd arról, milyen irányok és lehetőségek vannak a Logisztika 4.0 témakörében. Az előadások második felében iparági szakértők és informatikai megoldásszállítók osztják meg saját tapasztalatikat és jó tanácsaikat. A záró kerekasztal beszélgetésben részt vevő szakemberek pedig kivesézik nem csak a logisztika, hanem az e-kereskedelem kérdéseit is.

>>>

CIB EASY: kedvezmények könnyedén

2020. 10. 14. 09:47

Hogy még jobb vezetővé válhasson

 

Költségek és kötelezettség nélküli, egyszerű csatlakozás

- Egyszerűen csatlakozhat a CIB EASY kedvezményprogramhoz.

- További teendője nincs, mert a csatlakozást követően a dolgozók önállóan igényelhetik a kedvezményeket, valamint regisztrálhatnak a dolgozói kedvezmény weboldalon.

 

Dolgozói elégedettség növelése

- Segítünk még jobb vezetővé válni, mert a csatlakozással elérhető kedvezményes banki ajánlatainkkal elégedettebbé válhatnak dolgozói.

- A csatlakozással akár több 10 000 forintot is megtakaríthatnak az alkalmazottai.

 

További információért kattintson IDE!

Kérdőív kisvállalkozásoknak

2020. 10. 14. 08:18

A Budapesti Gazdasági Egyetemen most ősszel megtartandó Tudományos Diákköri Konferenciára készülő felmérés témája a kisvállalkozások könyvelőjének munkája, illetve kapcsolata a vállalkozások vezetőivel.

Az alábbiakban található a vállalkozók részére készített rövid, 12 kérdésből álló kérdőív:

https://forms.gle/PLwbc6eLBQDCUkQM7

Válaszukat előre is köszönjük!

Októberben gyorsulva csökkent a GKI fogyasztói bizalmi indexe

2020. 10. 14. 08:05

A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi hatalmas, csaknem 38 pontos zuhanást követően három hónapig lassuló ütemben, de összesen közel 23 ponttal emelkedett. Ezt három hónapos összesen több mint 7 pontos csökkenés követte. Augusztusban 2,7, szeptemberben 1,5, októberben további 3,1 pontos mérséklődés következett be. Az index októberben a szeptemberi -31,1 pont után -34,2 pont lett, s ezzel az áprilisi visszaesésnek októberre csak mintegy 40%-át sikerült ledolgozni. Ráadásul a tendencia romló.

>>>

Francia projekt - Magyar beszállítók keresése

2020. 10. 14. 07:58

Egy francia cég a légiipar számára keresne magyar beszállítókat az alábbi specifikációkkal.

 

Elvárt tevékenység a magyar cég részéről:

- rozsdamentes acélból és nikkelalapú ötvözetekből készült, hidegen húzott vagy hegesztett csövek gyártása (ideális esetben befejező megmunkálás biztosításával).

>>>

Pályázati támogatás rendezvénytechnikusoknak

2020. 10. 07. 07:39

A rendezvényeken dolgozó szakemberek jelentős része egyéni vállalkozó, illetve vállalkozás, amelyek más bevételi forrással nem rendelkeznek, ezért a Nemzeti Művelődési Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatást kapott Magyarország Kormányától – az 1290/2020. (VI. 5.) Kormányhatározat alapján – ezeknek a szakembereknek és cégeknek a támogatására.

>>>

 

INDUL AZ MKIK GVI 2020. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2020. 10. 06. 11:29

kép

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

A mostani adatfelvétel témakörei között sajnos továbbra is fontos téma a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása.

 

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely körülbelül 10 percet vesz igénybe. 

A kérdőív a https://kutatas.gvi.hu/index.php/757261?lang=hu címen érhető el.

 

A kitöltött kérdőíveket 2020. október 31-ig várjuk!

Német-Magyar Ipari Kontaktbörze B2B

2020. 09. 22. 09:57

2020. október 20. - Jelentkezzen most!

 

Az elmúlt hónapok történései, a koronavírus következtében kibontakozó válság új utakra tereli a magyar vállalkozásokat. Fontos cél a német és magyar vállalkozások közötti együttműködés elősegítése, hogy ebben az időszakban is lehetősége legyen a hazai cégeknek a kapcsolatépítésére.

Új kezdeményezés a 2020. október 20-án megrendezésre kerülő Német-Magyar Ipari Kontaktbörze (B2B) az ipar számos területére koncentrál.

>>>

Meghívó - Vállalkozz digitálisan! – Második hullám – home office és a biztonságos adattárolás c. rendezvényére

2020. 09. 22. 08:23

A rendezvényen infokommunikációs szakértő, Tolna megyei eszközszállító cég és adatbiztonsági szakértő vesznek részt és mutatják be a legújabb digitalizációs trendeket, ágazati megoldásokat.

 

A rendezvény fókusza:

 • Hogyan legyenek adataink biztonságban az irodától távoli munkavégzés során?
 • Milyen forrást vehet vállalkozásunk igénybe a digitális fejlesztéshez?
 • Érintésmentes könyvelés

kép

Második hónapja nem tud emelkedni a GKI konjunktúraindexe

2020. 09. 22. 08:14

Augusztus után szeptemberben is – hibahatáron belül –, de csökkent a GKI konjunktúra-indexe. Ez a fogyasztói várakozások némi romlásának következménye, az üzletiek ugyan-is stagnáltak. A hazai gazdasági szereplők kilátásainak áprilisi sokkszerű zuhanása után májusban és júniusban számottevő, júliusban szerényebb pozitív korrekció következett be, s ezzel a GKI konjunktúraindexe ledolgozta áprilisi esésének bő felét. A ledolgozás mértéke szeptemberre már csak szűk felére csökkent.

>>>

MKIK - Nemzetközi Hírlevél

2020. 09. 22. 07:55

Mellékelten letöltheti a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb Nemzetközi Hírlevelét.

Kattintson IDE a letöltésért!

2020.09.21-től életbe lépnek a már bejelentett, új védelmi intézkedések

2020. 09. 18. 20:11

Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezünk, ezért szeptember 21 - től lépnek életbe az újabb, már bejelentett védelmi intézkedések. A részleteket a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek tartalmazzák.

>>>

Meghívó felnőttképzési tájékoztató online konferenciára

2020. 09. 16. 09:17

Ezúton tisztelettel meghívjuk a megújult felnőttképzési rendszerrel kapcsolatos online tájékoztató konferenciára, amely során ismertetjük a szeptember 1-jétől elindult új felnőttképzési rendszer legfontosabb változásait, az azok mögött meghúzódó stratégiai (szakpolitikai) megfontolásokat, valamint bemutatjuk az elmúlt időszakban gyakran felmerülő kérdésekre adott szakpolitikai válaszokat és jogi értelmezéseket.

 

A konferencia időpontja: 2020. szeptember 22. kedd 08:30 – 11:30.

>>>

VISSZA A PÁLYÁRA - Magyar Állás Nap / BACK ON TRACK Hungarian Job Day

2020. 09. 16. 08:53

Online munkaerő-toborzási lehetőség cégeknek a koronavírus időszakban

 

Az EURES Magyarország megrendezi a VISSZA A PÁLYÁRA Magyar Állás Nap Európai Online Állásbörzéjét.

Állásbörze célja, hogy a magyarországi cégeknek és az álláskeresőknek is segítséget nyújtsanak. Az állásbörze 2020. október 8-án csütörtökön 10 és 16 óra között online kerül megrendezésre.

Online toborzási eseményükkel a magyar és az EU/EGT polgárokat kívánják összekapcsolni olyan magyar vállalatokkal, amelyek képzett munkatársakat és motivált tehetségeket keresnek.

A rendezvényre várják álláskeresőként új munkahelyét, munkaadóként új munkavállalóját kereső potenciális jelölteket, amely eseményre 2020. szeptember 30-ig lehet regisztrálni.

A részvétel minden kiállító és látogató számára teljesen díjmentes.

Az esemény oldala és regisztráció elérhető:

https://www.europeanjobdays.eu/hu/events/vissza-pályára-magyar-állás-nap

Az EURES Magyarország weboldalán részletes tájékoztató:

https://eures.munka.hu/Lapok/eures_aktualis/eures_aktualis_ujkarrier.aspx

 

Régiós Összefogás az Innováció Jegyében online konferencia

2020. 09. 15. 13:18

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusa és az INPUT Program Régiós Összefogás az Innováció Jegyében címmel gazdaságfejlesztési konferenciát szervez, mely a vírushelyzetre való tekintettel online platformon kerül megvalósításra, 2020. szeptember 23-án. 

A vállalkozásoknak lehetőségük van, hogy megismerjék a régióban tevékenykedő vállalkozásokat. Ezáltal kiaknázatlan kapacitásokat tárjanak fel, új gazdasági kapcsolatokat alakíthassanak ki, részt vehessenek a térségben lévő együttműködések és fejlesztési irányok meghatározásában, kapcsolatépítési és piacra lepési lehetőségek megismerésében, erősítve ezzel saját szerepüket és gazdasági kapcsolataikat. 

>>>

MKIK EU Hírlevél 2020/15. szám

2020. 09. 15. 10:50

Az alábbi linken letölthető az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele.

A kiadvány letöltéséért kattintson IDE!

Szeptemberben lassulva, de tovább csökkent a GKI fogyasztói bizalmi indexe

2020. 09. 15. 10:48

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke az áprilisi nagy zuhanás után három hónapig – lassuló ütemben, de – emelkedett. Ezt augusztusban és most szeptemberben csökkenés követte. Az áprilisi -49.8 pontos mélypontról júniusra -32,8 pontra emelkedett az index, ezt júliusban -26,9, szeptemberben pedig -29,6 pont követte. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztói várakozásoknak az áprilisi zuhanásnak augusztusig összességében alig több mint felét sikerült ledolgozniuk, ráadásul az emelkedő trend is megszakadt. (Az adatfelvétel áprilistól-júliusig kényszerűségből online módon történt, augusztusban és szeptemberben viszont már ismét személyes interjúkra került sor.) Tovább…

Meghívó - Magyar-Német Üzleti Fórum és a Tagozat - 2020. szeptember 23.

2020. 09. 11. 10:37

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozata 2020. szeptember 23-án online konzultációt szervez a német gazdaság aktuális helyzetéről és az exporthatékonyságról a járvány ideje alatt.

>>>

Tájékoztatás Online Számla rendszer XSD 3.0-ra való átállásáról

2020. 09. 10. 11:43

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2020 július 1-jétől életbelépő szabályozás alapján, a belföldön nyilvántartott adóalany által egy másik, belföldön regisztrált adóalany részére (B2B) belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlákról szükséges adatot szolgáltatni ide értve a módosító- és az előlegszámlát is. A magánszemélyek részére kibocsátott papír alapú számlákra vonatkozóan 2021. január 1. napjától válik szükségessé az adatszolgáltatás.

>>>

Tájékoztatás a 2021-ben megváltozó szabályokról a jótállási igényekre vonatkozóan

2020. 09. 10. 11:37

A kormány 270/2020. (VI. 12.). számú rendelete szerint – az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet, valamint az egyes javító-karbantartó szolgáltatásokra vonatkozó kötelező jótállásról szóló 249/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításáról – lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2021. január 1-jétől a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban. A jogszabály-változásokra a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelme érdekében került sor.

>>>

„Szakképzés jövője” című konferenciasorozat

2020. 09. 09. 13:28

A kialakult járványügyi helyzet miatt korábbi terveinkkel ellentétben a konferenciasorozat nem kerül személyes jelenléttel megrendezésre.

 

Az online rendezvény lebonyolítását az MKIK koordinálja, melynek időpontjai:

 

2020. október 6. (kedd)

10:00-15:30 óra Budapest, Pest-megye résztvevői kör kapcsolódási lehetőséggel

 

2020. október 13. (kedd)

10:00-15:30 óra További regionális (Észak- Magyarország, Észak- Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl) bekapcsolódási lehetőséggel

 

A konferenciákra tervezetten 500-500 fő biztonságos becsatlakozási lehetőségét tudjuk biztosítani, ezért lehetőség szerint szervezetenként 1 fő regisztráljon!

 

Regisztrációs felület 

Tisztelt Ügyfeleink!

2020. 09. 08. 15:54

 Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink szíves figyelmét, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében az ügyfélszolgálatokon az alábbi óvintézkedések betartásával történik az ügyfélfogadás.

 

Kérjük részesítse előnyben a telefonos, illetve online (email-en történő) ügyintézést!

Amennyiben a személyes jelenlét szükséges az aktuális ügy intézéséhez, az irodáinkba belépők számára a maszkhasználat mellett a kézfertőtlenítő használata is kötelező, melyet a bejáratnál helyztünk el.

 

Az ügyféltérben kísérő csak kivételesen indokolt esetben tartózkodhat.

 

Kérjük, ügyintézés során a 1,5 méteres távolság betartását!

 

Együttműködésüket köszönjük!

 

Vigyázzunk egymásra!

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett határátlépéssel kapcsolatos szabályok

2020. 09. 08. 14:07

Az MKIK honlapján rendszeresen frissítik „A koronavírus-járvány miatt bevezetett határátlépéssel kapcsolatos szabályok”-ról szóló hírt, mely a következő linken érhető el: https://mkik.hu/hirek/a-koronavirus-jarvany-miatt-bevezetett-hataratlepessel-kapcsolatos-szabalyok.

>>>

Digitálisan biztonságosabb - NAV

2020. 09. 08. 11:48

Idén hétszázezerrel többen intézték adóügyeiket az Ügyfélkapun, és nagyjából ugyanennyivel csökkent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain személyesen megjelenő ügyfelek száma. A koronavírus-járvány miatt előtérbe kerültek a biztonságosabb, digitális kommunikációs csatornák, szerencsére a NAV-nál szinte minden ügy elektronikusan is intézhető.

>>>

Vállalati Fehér Könyv

2020. 09. 07. 14:13

Az új, online elérhető kiadvánnyal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (továbbiakban: ITM) a járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. A Vállalati Fehér Könyv tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.

 

Az alábbi linken található a Vállalati Fehér Könyv:

https://www.kormany.hu/download/1/3f/d1000/20200901_Vallalati_feher_konyv.pdf?fbclid=IwAR2UAqdL9cdevU74AWNejcj9Awjc8kRpDOiI7mt7MhImC6yYCFt3AzBQsn4

 

A kiadmánnyal célja, hogy támogassa és tájékoztassa a vállalkozásokat annak érdekében, hogy a koronavírus-válság második fázisában milyen intézkedéseket hozhatnak annak érdekében, hogy működésüket folyamatosan megőrizhessék.

Adótanácsadó 2020 e-learning

2020. 09. 07. 14:10

Az alábbiakban figyelmébe ajánljuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) honlapján elérhető 2020-as Adózás e-Learning-et.

Az e-Learning az alábbi linken érhető el:

https://mkik.hu/adozas-e-learning

Felmentés kérelmezése külföldi üzleti partnerek számára a beutazási tilalom alól

2020. 09. 07. 10:58

408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet - nem magyar állampolgár személyforgalomban történő belépése Magyarország területére

 

Az alábbi tájékoztatást adjuk a 2020. szeptember 1-jétől hatályos, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelettel kapcsolatban, mely szabályozza a nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére történő belépését is.

>>>

Újraindul a versenyképesség növelő támogatási program

2020. 09. 07. 10:50

Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket, hogy 2020. szeptember 1-től újraindul a versenyképesség növelő támogatási program.

A magyar kormány döntése alapján több mint 169 milliárd forint áll azon vállalkozások rendelkezésére, amelyeket a koronavírus-járvány hátrányosan érintett, de ennek ellenére legalább 150.000 euró értékű beruházás megvalósítását és a meglévő munkahelyek fenntartását vállalják.

2020. augusztus 31-ig több mint 150 milliárd forint már kifizetésre került a sikeresen pályázó vállalkozások számára.

A keretből további 18,4 milliárd forint áll rendelkezésre, így újabb pályázatok befogadására lesz lehetőség.

A pályázatról bővebb információ az alábbi linken található:

https://hipa.hu/hu_HU/ujraindul-a-versenykepesseg-novelo-tamogatasi-program-palyazati-felhivas

Nemzetközi Hírlevél - MKIK

2020. 09. 04. 09:13

Az alábbi linkre kattintva letöltheti az MKIK koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális nemzetközi gazdasági hírlevelét.

 

Kattintson IDE!

Hitelkonstrukció Mikrovállalkozások részére

2020. 09. 02. 16:17

kép    Maximális hitelösszeg két hitel esetén:

    2x10.000.000,-Ft

    Futamidő beruházás esetén:  10 év

    Futamidő forgóeszköz finanszírozás

    esetén: 3 év

    Kamat: évi fix 3,9 %

 

Induló vállalkozások is igénybe vehetik.

Ingatlan fedezet szükséges!

>>>

 

Az Év Felelős Foglalkoztatója 2020

2020. 09. 01. 14:22

Hatodik alkalommal kerül sor az MKIK és az OFA együttműködésére az „Év Felelős Foglalkoztatója” pályázat keretében. 2020-ban 5 kategóriában pályázhatnak a foglalkoztatók:

- Kisvállalkozások

- Középvállalkozások

- Nagyvállalatok I. (251-2000 fő közötti foglalkoztatott)

- Nagyvállalatok II. (2000 fő feletti foglalkoztatók)

- Közszféra szervezetei

 

A pályázat keretében lehetőség van az MKIK Képzési Különdíjára is pályázatot benyújtani.

A pályázat lebonyolításnak felelőse az OFA Nonprofit Kft. A részletes információk és a pályázati dokumentáció az alább linken érhető el:

https://ofa.hu/hu/news/elindult-az-ev-felelos-foglalkoztatoja-2020-palyazat

 

A pályázatok benyújtásának határideje 2020. szeptember 30. 16.00 óra.

Online konferencia és üzleti kapcsolatok - 2020.09.29.

2020. 09. 01. 13:26

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2020. szeptember 29-én online konferenciát szervez Budapesten „Hőtermelés az épületekben Németországban és Magyarországon - fókuszban a nap- és a geotermikus energia” címmel, amelyre ezúton szeretnénk meghívni.A rendezvény 2020. szeptember 30-án és október 1-jén online kooperációs megbeszélésekkel egészül ki a konferencián előadó német vállalatok részvételével, amelyek üzleti kapcsolatokat keresnek Magyarországon.

A részvétel rendezvényünkön ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

További információ és jelentkezési lehetőség az alábbi linken keresztül elérhető:

Online konferencia és kooperációs megbeszélések – 2020. szeptember 29. – október 1.

Régiós Összefogás az Innováció Jegyében konferencia

2020. 08. 28. 12:48

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusa és az INPUT Program Régiós Összefogás az Innováció Jegyében címmel gazdaságfejlesztési konferenciát és kiállítást szervez Kaposváron, 2020. szeptember 23-án.

A részletes program elérhető a rendezvény hivatalos honlapján a https://regioskonf.ticketninja.io/ címen. Regisztrálni is itt tudnak a szakmai szervezetek és vállalkozások akár vendégként vagy kiállítóként. 

Tájékoztatás az Európai Parlament – Helyreállítási és Ellenállóképesség Növelési Eszközével kapcsolatos konzultációról

2020. 08. 28. 08:59

A Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodának kiemelt feladata az Európai Parlament (EP) jogalkotási tevékenységének és a jelentéstevő képviselők munkájának támogatása. Az EU előtt álló időszak egyik legfontosabb témája az Európai Unió többéves keretköltségvetése és az Európai helyreállítási terv részeként elindított ún. Next Generation EU program. A Next Generation EU programban legnagyobb pénzügyi forrásokat a Helyreállítási és Ellenállóképesség Növelési Eszközhöz rendelték, ami a 750 milliárd euros programból összesen 560 mrd euróval részesedik.

>>>

Itt és Most - üzleti partnerkeresési platform

2020. 08. 28. 08:40

A kamarai hálózat felmérései és a vállalkozásokkal folytatott egyeztetések alapján az elmúlt pár hónapban sok vállalkozás jelezte, hogy számos nehézség, kapacitáshiány, logisztikai probléma merült fel a tevékenysége során. Ezek megoldására a vállalkozás új üzleti partnert keresne.

A hazai üzleti-, és vállalkozói közösség erősítésére, az ellátási lánc rövidítésére és a határmenti magyar-magyar vállalkozói kapcsolatok kiépítésére jött létre ez a magyar (nemzetközi partnerkeresés esetén angol) nyelvű üzleti partnerkeresési platform ITT & MOST néven.

>>>

A kamarai választások eredménye

2020. 08. 24. 20:57

2020. augusztus 13-án tartotta meg tisztújító küldöttgyűlését a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A július 27-28-án megválasztott küldöttek átvették megbízóleveleiket és megválasztották a kamara új elnökségét, valamint a bizottságok tagjait, amit IDE kattinva tekinthet meg.

COVID-19 járvány gazdasági hatásai - Kérdőív

2020. 08. 18. 13:14

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az elmúlt néhány hónapban  folyamatosan nyomon követte a COVID-19 járvány gazdasági hatásait. Annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők tapasztalatairól egy aktuális és országos szintű helyzetképet kapjunk, elkészítettünk egy kérdőívet, amely többek között kiterjed:

 • a vállalkozások üzleti helyzetének megítélésére,
 • a járvánnyal összefüggésben bevezetett bértámogatás igénybevételére,
 • a vállalkozások foglalkoztatási helyzetére, valamint arra, hogy
 • milyen eszközök segítenék a cégek működését.

A kérdőív az alábbi linken érhető el, amelynek kitöltési ideje kb. 10 perc

https://kutatas.gvi.hu/index.php/688729?lang=hu

 

A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. szeptember 04.

Kérdőíves kutatás a visszaváltási rendszerrel kapcsolatban

2020. 08. 18. 13:13

A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja kérdőíves kutatást indított a visszaváltási rendszer hazai kérdéseivel kapcsolatosan.

A kérdőív az alábbi linken érhető el: https://adatfelvetel.limequery.com/579931

Védelmi Ipari és Űrtechnológiai Szekció megalakulása

2020. 08. 18. 13:11

Az MKIK Ipari Kollégiuma részeként létrehozott Védelmi Ipari és Űrtechnológiai Szekció 2020.07.30-án tartotta meg alakuló ülését.

A hír következő linken az MKIK honlapján is elérhető:

https://mkik.hu/hirek/megalakult-az-mkik-vedelmi-ipari-es-urtechnologiai-szekcioja

NAV - Ügyfélfogadási rend változása

2020. 08. 18. 13:09

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szekszárdi, központi ügyfélszolgálata, valamint kirendeltségei az augusztus 20-ai állami ünnep miatt augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak. Augusztus 29-én, szombaton pénteki nyitvatartási rend szerint fogadják az adózókat.

 

Mózsik Szilvia

sajtóreferens

Hatékony támogatás a vállalkozásoknak az OTP Bank segítségével

2020. 08. 11. 08:07

Számos pénzügyi megoldás közül választhatnak a vállalkozások a járvány miatt kialakult gazdasági nehézségeik áthidalására, vagy akár a bizonytalanságok miatt halogatott fejlesztéseik megvalósítására az OTP Banknál. Ezekre a célokra a bank elsők között tette elérhetővé a gazdaságélénkítő programok kedvezményes és kiszámítható konstrukcióit, amelyekre egyre nagyobb az érdeklődés. Jelenleg az Új Forrás forgóeszközhitel az egyik legkeresettebb megoldás, amelyre év végéig 1 százalékos kamatkedvezményt is biztosít az OTP Bank.

>>>

Fogyatékosság-barát Munkahely elismerés pályázat

2020. 07. 20. 18:41

A Fogyatékosság-barát Munkahely elismerés pályázat célja, hogy elősegítse az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását, valamint ösztönözze és elismerje azon munkáltatókat, akik folyamatos fejlesztéseket valósítanak meg a fogyatékos, illetve a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása terén.

>>>

Mesterképzés 2020

2020. 07. 20. 11:14
A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2020. évben is szervez mestervizsgákat és mestervizsgára felkészítő képzéseket.
Várhatóan az alábbi szakmákból: 
             - autószerelő
             - cukrász
             - gázfogyasztóberendezés-és csőhálózat-szerelő
             - járműfényező
             - szakács
             - villanyszerelő
             - kéményseprő ( kellő létszám esetén)
Jelentkezési határidő a hamarosan induló képzésekre:  2020. július 27. (hétfő) 16 óra

 

Németh Józsefné

Tekl.: 06-74/411-661

E-mail: pemi@tmkik.hu

Megjelent az adókönnyítésekről szóló törvény

2020. 07. 20. 10:44

2020. július 14-én megjelent a Magyar közlöny 168. számában a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény. A törvény az alábbi adókönnyítéseket tartalmazza:

>>>

Változnak a munkahelyteremtő bértámogatás igénylésének feltételei

2020. 07. 20. 10:40

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2020. július 14-én megjelent sajtóközleménye alapján célzottabbá válik a koronavírus-válság enyhítését célzó Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett munkahelyteremtő bértámogatási program. A kormány 2020. július 16-tól a nehezebben foglalkoztatható személyek munka-erőpiaci integrációjához járul hozzá, így a támogatás a 25 év alatti regisztrált álláskeresők, illetve a tartós álláskeresők esetében lesz kérvényezhető.

A programmal kapcsolatos részletekről a munka.hu oldalon tájékozódhat.

RESTART + Gazdaságvédelmi jogszabálytár

2020. 07. 20. 10:34

Az alább letölthető az MKIK által összeállított KKV Túlélőcsomag megújított változatát. 

A „RESTART + Gazdaságvédelmi jogszabálytár” nevű digitális kiadványok célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válság utáni újra indulást segítő intézkedéseinek támogatása. Jelen kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.

A RESTART nevű kiadvány letöltéséért kattintson IDE!

Gazdaságvédelmi jogszabálytár nevű kiadvány letöltéséért kattintson IDE!

Ingyenes e-learning online tanfolyamok

2020. 07. 10. 11:57

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az alábbi elérhetőségeken ingyenes e-learning online képzéseket indítanak.

A tanfolyamok 20 órásak, és otthon szabadidőben bármikor végezhetők. Ingyenes kihelyezett csapatépítő tanfolyamokat is szerveznek.
Az ingyenes tanfolyamokról a https://nyitok.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak!
Jelentkezni telefonon és e-mailben is lehet az alábbi elérhetőségeken!
 
Pálfi Katalin
Tanulási Tanácsadó
+36307993393
7030 Paks, Ipari Park HRSZ. 8802/7."

Ingyenes hozzáférés az Európai Bizottság gépi fordítási eszközéhez, az eTranslation szolgáltatáshoz

2020. 07. 10. 11:51

Az alábbiakban szeretném felhívni szíves figyelmüket az Európai Bizottság ingyenes online fordító szolgáltatására.

 

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz gépi fordítási szolgáltatása, az eTranslation ingyenesen elérhető Európa 21 millió kis- és középvállalkozása (kkv-k) számára.

 

A kkv-k mostantól használhatják az eTranslation-t bármely szöveg vagy dokumentum az EU bármely hivatalos nyelve, valamint az izlandi, norvég, orosz és hamarosan további nyelvek közötti nagyon pontos gépi fordítására.

Akár a forrásszöveg témája (például egészségügy vagy igazságszolgáltatás) is kiválasztható az ágazat nyelvi sajátosságainak figyelembevétele érdekében. Az eTranslation a fájlok szövegét a formázás vagy a képek módosítása nélkül fordítja le, és letöltés után az összes lefordított adat törölhető a rendszerből a titoktartás garantálása érdekében.

 

A lényeg, hogy az eTranslation ingyeneskönnyen használható és biztonságos.

 

Iratkozzon fel az eTranslation portálra:

https://ec.europa.eu/cefdigital/wiki/display/CEFDIGITAL/eTranslation+for+SMEs#eTranslationforSMEs-first

Pályázati felhívás OTTHONÁPOLÁSI eszköz fejlesztésére

2020. 07. 10. 11:49

Az idősek gondozása, az otthonápolás a 21. század egyik, a legtöbb embert érintő problémája. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. erre próbál megoldást keresni, így pályázatot hirdet olyan vállalkozások részére, akik idősek számára otthonápolási eszközök fejlesztését tervezik és azt az célcsoporttal közösen hoznák létre. A kiválasztott pályázókat segíteni fogjuk az idősek fejlesztési folyamatba történő bevonásába (pl. prototípus tesztelés).

További információk: http://www.kdriu.hu/okos-eszkoz/index.php

 

A pályázat célja olyan KKV-k bevonása egy kísérleti projektbe, akik otthonápolási eszközöket fejlesztenének ki egy új módszertan, a co-creation (közös-értékalkotás) alkalmazásával a termék jövőbeli célcsoportjainak bevonásával.

 

Nők Magyarországért díj

2020. 07. 07. 15:33

Novák Katalin család- és ifjúságért felelős államtitkár kezdeményezésére megalakult a Nők Magyarországért Klub, amely célul tűzte ki, hogy minden évben elismerje azokat a nőket, akik életükkel, pályafutásukkal példát mutatnak.

 

2020-ban azokat a nőket szeretnék elismerni, akik a Covid -19 járvány idején példamutatóan végezték a feladatukat. Ha ismer olyan pedagógust, egészségügyi dolgozót, szociális területen szolgálatot teljesítőt vagy bármilyen hétköznapi hőst, aki nőként a koronavírus idején vagy azt megelőzően kiemelkedően helytállt, jelölje őt a Nők Magyarországért díjra.

 >>>

Egyéni vállalkozások tájékoztatását támogató informatikai rendszer

2020. 07. 07. 14:30

2020. július 1. napján elindult az e-TUs, az egyéni vállalkozások tájékoztatását támogató informatikai rendszer.

A rendszer nyilvánosan elérhető felületét a https://mkik.hu/hirek/uj-tajekoztato-rendszert-indit-a-kamara-az-egyeni-vallalkozoknak linken érhetik el.

Júliustól újra indítunk kamarai gyakorlati oktatói képzéseket

2020. 07. 07. 14:04

Tisztelt Tagunk! /Tisztelt Cégvezető!

 

Egy a közelmúltban megjelent kormányrendelet* értelmében kamaránk ismét szervezhet – a már megszokott módon – kamarai gyakorlati oktatói képzést és vizsgát.

 

A képzés elvégzésével, a tanúsítvánnyal rendelkező személy tanulókat képezhet az iskolai rendszerű szakképzésben.

A kamarai gyakorlati oktatói képzésre és vizsgára történő jelentkezés feltétele a megfelelő szakirányú szakmai végzettség és legalább 5 éves szakmai gyakorlatban eltöltött idő (a szakképzettséget igazoló bizonyítvány megszerzésétől számítva!).

 >>>

Tájékoztatás a Junior Enterprises „1000 kezdeményezés” projektjéről

2020. 07. 06. 07:54

A Junior Enterprises Europe egy nonprofit szervezet, amely Európa 14 országban mintegy 30 000 hallgatót képvisel. A szervezetet felsőoktatási hallgatók működtetik és irányítják, miközben szolgáltatásokat nyújtanak vállalatok, intézmények és magánszemélyek számára. A Junior Enterprises fő célja, hogy gyakorlati tapasztalatokon keresztül segítsék tagjaik tanulását és szakmai képességeik fejlődését.

>>>

 

Diákok nyári munkavállalását támogató program

2020. 07. 01. 11:54

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára Schanda Tamás múlt héten bejelentette, hogy a kormány 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a diákok nyári munkavállalását támogató programot.

A programban a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 30. között. A tanulók a programban két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhatnak.

>>>

Szakmai Konzultáció - Meghívó

2020. 06. 30. 09:58

Tisztelt Partnerünk!

 

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium közösen – a területi kamarák együttműködésével – egyországos Szakmai Konzultációt szervez, a magyar mikro, kis- és közepes vállalkozások számára. A rendezvény témája: 2021 – 2027-es vállalkozásfejlesztési EU-s források kijelölése és felhasználása.

COVID-19 járvány kutatás

2020. 06. 25. 15:33

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) az elmúlt néhány hónapban folyamatosan nyomon követte a COVID-19 járvány gazdasági hatásait. Annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők tapasztalatairól egy aktuális és országos szintű helyzetképet kapjunk, elkészítettünk egy kérdőívet, amely

 • a vállalatok tapasztalatairól,
 • a gazdaságpolitikai beavatkozásokról,
 • a kamarai rendszer tevékenységéről

 gyűjt információkat.

 

A kérdőív az alábbi linken érhető el, amelynek kitöltési ideje kb. 15  perc.

https://online-kerdoiv.com/index/q/h/bf8cb6fd21832cec4dc7f93bfa6c5516

 

A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. július 3.

 

Köszönjük támogató együttműködését!

 

ONLINESZÁMLA rendszer, aktuális feladatok, jogszabályi változások

2020. 06. 19. 11:13

Tisztelt Vállalkozó / Vállalkozás Vezető!

Tisztelt Hölgyem / Uram!

 

Tájékoztatjuk, hogy a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a

NAV Dél-dunántúli Igazgatóságával közösen megrendezi az

ONLINESZÁMLA rendszer, aktuális feladatok, jogszabályi változások

elnevezésű tájékoztató fórumát, mellyel szeretnénk segítséget adni Önöknek a gyakorlati munkájuk eredményes megvalósításához.

 

Helyszín:

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25.

Időpont:

2020. június 26.

9:30 – 11:00 óráig

>>>

Re-open EU honlap

2020. 06. 18. 09:46

Az Európai Bizottság elindította a Re-open EU nevű platformot, mely az Európán belüli utazás és idegenforgalom biztonságos újraindítását segíti. A honlap 24 óránként frissülő tájékoztatást ad (magyar nyelven is) a határok helyzetéről, valamint a tagállamokban elérhető közlekedési és idegenforgalmi szolgáltatásokról.

 

Elérhetősége: https://reopen.europa.eu/hu

NAV - Diákként dolgozni

2020. 06. 17. 21:34

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

>>>

Közeledik a határidő: július 1-étől minden B2B számlát látni fog az adóhivatal

2020. 06. 11. 14:49

A gazdaság kifehérítésének fontos állomása volt, hogy a törvényalkotó 2018. július 1-től a cégek közötti forgalomban (B2B) keletkezett, legalább 100.000 forint áfa-tartamú számlákat jelentéskötelessé tette a NAV felé. Természetesen önkéntesen az ennél kisebb forgalmi adót tartalmazó számlákat is lehet jelenteni. Már az első hat hónapban 12,2 millió számla érkezett az adóhatósághoz, majd 2019-ben újabb 25,6 millió. A jelentett áfa összege 2019 második félévében 18%-kal haladta meg az egy évvel korábbi időszak összegét – derül ki a GKI Gazdaságkutató és a Billingo.hu online számlázó közös kutatásából.

A cikk letölthető itt.

Az adatokat tartalmazó Excel letölthető itt.

 

Védelmi ipari kapacitások felmérése

2020. 06. 11. 14:40

A Nemzeti Védelmi Ipari és Védelmi Célú Fejlesztésekért, valamint a Haderő-modernizáció Koordinálásáért Felelős Kormánybiztos az MKIK-val együttműködve kívánja felmérni, hogy potenciálisan hány olyan magyar cég van, akik védelmi ipari célú gyártásban és fejlesztésben részt tudnak és kívánnak venni, továbbá azt is, hogy a hazai védelmi ipari fejlesztése iránt érdeklődő cégek milyen termékkörrel, termelési profillal rendelkeznek. 

 

Kérjük, hogy a mellékelt kérdőívet legyenek  szívesek  2020. június 16. (kedd) nap végéig a kamara@tmkik.hu címre megküldeni.

 

A kérdőívet kitöltő vállalkozásoktól azt kérjük, hogy válaszaikat word/doc formátumban (is) küldjék meg, mert a csak pdf formátumban beérkező válaszok a további feldolgozást és a válaszok kiértékelését megnehezítik.

 

A kérdőív letölthető IDE kattintva!

RESTART csomag

2020. 06. 11. 14:33

Az alább letölthető az MKIK által összeállított KKV Túlélőcsomag megújított változatát.

 

A „RESTART + Gazdaságvédelmi jogszabálytár” nevű digitális kiadványok célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válság utáni újra indulást segítő intézkedéseinek támogatása. Jelen kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.

A RESTART nevű kiadvány letöltéséért kattintson IDE!

Gazdaságvédelmi jogszabálytár nevű kiadvány letöltéséért kattintson IDE!

Hírszemle koronavírussal kapcsolatban

2020. 06. 05. 11:16

Mellékelten találhatóak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális nemzetközi gazdasági hírek.

A letöltésért kattintson IDE!

Piactér flyer

2020. 06. 05. 10:49

Csatoltan megtalálható az mkik.hu oldalán található Vállalkozói Piactér felülethez készített flyer.

A letöltésért kattintson IDE!

Idén is indulnak a gyakorlati oktatói képzések!

2020. 06. 04. 13:36

Mit kell tudni róla?
Minden olyan gyakorlati oktatót érint, aki iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyeken készít fel tanulókat az iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető valamennyi szakképesítésre.
Miből áll a képzés?
A kamarai gyakorlati oktatói képzés 50 órás, azaz hat nap alatt teljesíthető.
Miért jó?
A képzés sokoldalú lehetőséget biztosít a gyakorlati oktatóknak. Segítséget kapnak a tanulókkal való egyes problémás szituációk kezeléséhez, olyan minőségi tudásra tehetnek szert, amellyel magasabb színvonalra emelhető a gyakorlati oktatás.
Miért szükséges?
Minden gyakorlati oktatónak kötelező, aki nem rendelkezik mestervizsgával vagy egyéb mentességgel.
Bővebb információ kérhető a 74/529-254-es telefonszámon vagy e-mailben kszmarietta@tmkik.hu

Új fejlesztés a NAV-tól: számlázás okostelefonról!

2020. 06. 04. 08:11

Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is.

>>>

Újra indulhat a felnőttképzésben az oktatás és szakmai vizsgáztatás - kérdőív

2020. 05. 28. 11:17

Az Európai Bizottság egy olyan kérdőív kitöltésében kér segítséget, amelyben a koronavírus járvány hatását kívánják feltérképezni a vállalatoknál a saját munkavállalói képzések, illetve a tanulószerződéses gyakorlati képzésben részt vevők és a gyakornokok képzésével kapcsolatban.

 

A kérdőív angol, orosz, francia, spanyol és arab nyelven is elérhető az alábbi linkeken: 

https://www.surveymonkey.com/r/XVV32FC

https://ru.surveymonkey.com/r/HJ99MBB

https://www.surveymonkey.com/r/FDNC3ZQ

https://www.surveymonkey.com/r/3SXSBRX

https://www.surveymonkey.com/r/DLN5KQ9

Kitöltésére 2020. június 5-ig van lehetősége a cégeknek!

MEGHÍVÓ ONLINE RENDEZVÉNY - GINOP-6.1.7-17-2018-00001 Munkahelyi képzések támogatása

2020. 05. 26. 11:45

Tisztelt Cégvezető!

A GINOP-6.1.7-2018-00001 azonosítószámú, „Munkahelyi képzések támogatása” című projekt célja a gazdaság versenyképességének megőrzése, a vállalkozások versenyképességének támogatása, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő biztosítása. E célhoz szervesen illeszkednek a tájékoztató napok és a rendezvények, melyeket 2018 óta eredményesen szerveztünk meg országszerte „A felnőttképzés változásai, szakképzés átalakulásának kérdései” címmel.

>>>

MKIK PIACTÉR - FELAJÁNLÁSOK RENDSZERE

2020. 05. 25. 11:43

A piactér felület célja a cégek közötti üzéleti kapcsolatok élénkítése és támogatása.

A piactér az alábbi linken érhető el: https://mkik.hu/piacter

Lengyel partnerkeresés - bevásárlótáska gyártása

2020. 05. 20. 06:48

A VALIANS  International  Sp. z o.o. lengyel cég különböző anyagú bevásárlótáskák gyártására keres magyarországi partnert, nem importőrt vagy disztribútort, hanem kizárólag magyar gyártót.

 

A részletes specifikáció a továbbiakban található >>>

Az MKIK tájékoztatója a 2019/2020. tanévi összefüggő szakmai gyakorlattal kapcsolatban

2020. 05. 15. 12:41

 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara összeállított egy tájékoztatót a 2019/2020. tanévi összefüggő szakmai gyakorlattal kapcsolatban.

A tájékoztató a  következő linken érhető el: https://www.tanuloszerzodes.hu/koronavirus/osszefuggo_szakmai_gyakorlat

Határon túli diákok komplex szakmai vizsgán való részvételének feltételei

2020. 05. 14. 11:46

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye alapján, hogy a komplex szakmai vizsgák megszervezésének és lebonyolításának szabályairól szóló 2020. április 24-én kiadott, JEF/36644/2020-ITM számú egyedi miniszteri határozatban foglaltakra hivatkozva a hazai szakképzésben részt vevő határon túli diákoknak – az érettségiző diákok beléptetésére vonatkozó gyakorlathoz hasonlóan – a szakmai vizsgájuk teljesítése érdekében az alábbi határátlépési szabályoknak szükséges megfelelniük:

>>>

A KAMARAI HÁLÓZAT VÉLEMÉNYE A „GAZDASÁGVÉDELMI AKCIÓTERV”- RŐL

2020. 05. 13. 15:11

Engedje meg, hogy szíves figyelmébe ajánljuk az MKIK által összeállított „Üzleti túlélőcsomag” nevű digitális kiadvány harmadik frissített verzióját.

A kiadvány célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válságkezelő intézkedéseinek támogatása. Jelen kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.

A letöltésért kattintson IDE!

eSZJA: sokan nem hagyják az utolsó pillanatra

2020. 05. 13. 15:07

Már csaknem 2,8 milliószor léptek be a NAV eSZJA felületére az ügyfelek, hogy megnézzék az szja-bevallási tervezetüket. A NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető a hivatal weboldaláról is KAÜ azonosítás (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, vagy telefonos azonosítás) után. A legtöbbeknek nincs dolguk a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott a munkáltatóktól. 

>>>

Ingyenes informatikai online oktatás

2020. 05. 13. 12:20

Módosításra került a szakmai vizsgákról szóló 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet. György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára online sajtótájékoztatón jelentette be hogy, a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban megnyílt a jelentkezési lehetőség az ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra május 11-én.

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő ingyenes termékátadások, ingyenes szolgáltatásnyújtások adózási szempontú megítélése

2020. 05. 13. 12:18

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel számos adomány, felajánlás érkezik mind magánszemélyek, mind vállalkozások részéről rászoruló személyek, szervezetek részére. Kérdésként merül fel, hogy jelen esetben hogyan kell kezelni adózási szempontból ezeket az ingyenesen átadott termékeket, ingyenesen nyújtott szolgáltatásokat.

>>>

Meghosszabbodik a beszámoló és egyes adóbevallások benyújtási határideje

2020. 05. 13. 12:17

Meghosszabbodik a számviteli beszámoló leadásának határideje és a bevallási határidő a társasági adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója és a kisvállalati adó esetében. A Gazdaságvédelmi Akciótervben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) újabb könnyítéseket vezetett be a veszélyhelyzetre tekintettel.

>>>

Az áprilisi katasztrófa-hangulat után májusban csökkent a fogyasztók pesszimizmusa

2020. 05. 13. 12:15

Májusban közel egyharmadát ledolgozta áprilisi zuhanásának a GKI fogyasztói bizalmi indexe. Áprilisi 38 pontos esését ugyanis májusban több mint 11 pontos javulás követte. Az index így – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – az áprilisi -50 pont után az egyébként még mindig rendkívül pesszimista -38,5 pontra emelkedett.

>>>

A koronavírus nyertese?! – lendületben az e-kereskedelem

2020. 05. 13. 12:09

2020. március közepén a koronavírus egyik napról a másikra átrajzolta Európa és Magyarország hétköznapjait. Az emberek nagy részét teljesen felkészületlenül érte, amikor a járvány hazai megjelenésével szinte egyidejűleg a kormány meghirdette a #maradjotthon kampányt, ezért mindenki elkezdte a legszükségesebb élelmiszerek, tisztítószerek, távmunkához és otthon tanuláshoz szükséges eszközök pánikszerű beszerzését. Miközben a gazdaság szinte teljesen leállt, a koronavírus miatt kialakult helyzet sebességváltásra késztette az online kereskedelmet. Az új vásárlók megjelenése és a karácsonyi szezont idéző csomagszámok vajon meddig tartják lendületben az e-kereskedelmi piacot és hogyan reagáltak a helyzetre a kereskedők? – ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a GKI Digital friss online kiskereskedelmi gyorsjelentése.

>>>

 

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése

2020. 05. 05. 11:30

Az egyéni vállalkozó egy hónaptól két évig tartó időtartamra szüneteltetheti tevékenységét. A szüneteltetést a vállalkozó a Webes ügysegéddel jelentheti be a Belügyminisztériumhoz.

A tevékenység a bejelentést követő naptól szünetel. A szüneteltetés végén a tevékenység folytatását is be kell jelenteni.

tevékenység szüneteltetését és újraindítását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) külön nem kell bejelenteni, mert erről a Belügyminisztériumtól értesül.

>>>

Üzleti célú utazás engedélyezése Magyarország és 6 külföldi ország között – 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet-módosítás

2020. 05. 05. 07:48

Felhívjuk szíves figyelmüket a Kormány - 174/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló - 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet módosítására, miszerint:

>>>

Gyorsabban kaphatják vissza az áfát a kkv-k

2020. 05. 05. 07:39

Jelentős humánerő átcsoportosítással teljesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Gazdaságvédelmi Akcióterv szerinti rövidebb áfakiutalási határidőket a kis- és középvállalkozásoknak (kkv). Az ellenőrzést és kockázatelemzést végzők átcsoportosításával azt is biztosítják, hogy csak a valós, jogszerűen igényelt összegek kerüljenek vissza a vállalkozásokhoz 30, illetve 20 nap alatt, a visszaélésszerű, költségvetésnek kárt okozó adózókat pedig kiszűrjék a tisztességes igénylők közül.

>>>

Videókkal is segít a NAV

2020. 05. 05. 07:35

Akik esetleg elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében, vagy akár a felajánlásban, azoknak segítenek a NAV rövid tájékoztató videói, amelyek az eSZJA oldalon elérhetőek:

>>>

GVI-Konjunktúra

2020. 04. 30. 14:05

Április 30-án zárul a kérdőív kitöltő-felületete.

Kérjük, ha még nem tette meg, akkor töltse ki kérdőívünket. amely a

http://gvi.hu/k/konjunktura

címen érhető el.

Amennyiben a kérdőív nem jól jelenik meg, akkor ide kattintva nyithatja meg:

kérdőív

 

Jó egészséget kívánunk és köszönjük közreműködését!

Veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása

2020. 04. 29. 09:04

Magyar Közlöny 82. számában megjelent a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatására vonatkozó 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet módosítása.

A legfrissebb rendelkezések kiemelik, hogy

 • A csökkentett munkaidő értelmezése: A munkaidő 15 és 75 százalékkal csökkenhet, és ennek megfelelően már ezekre a dolgozókra is érvényes a támogatás. Mindez azt jelenti, hogy eredetileg napi 8 órában foglalkoztatott majd 2 órában tovább foglalkoztatott esetén is lehet igényelni az állami bértámogatást

>>>

A koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható áruk behozatali vám- és hozzáadottértékadó-mentességéről

2020. 04. 29. 09:00

A koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható termékeket bizonyos feltételekkel vám- és áfamentesen lehet behozni az Európai Unióba. Erről az Európai Bizottság (EB) 2020. április 3-án kiadott, 2020/491 számú határozata[1] rendelkezik.

>>>

Áprilisban példátlanul hatalmasat zuhant a GKI konjunktúraindexe

2020. 04. 28. 08:36

Áprilisban csaknem 30 ponttal, soha nem látott mértékben zuhant a GKI konjunktúraindexe, nyilvánvalóan a járvány gazdasági hatásai következtében. Az üzleti bizalmi index mintegy 25, a fogyasztói közel 40 ponttal esett. A világgazdasági válság időszakában, 2009 első felében ugyan voltak már ennél lényegesen pesszimistábbak is a várakozások, de a GKI konjunktúraindexe egyetlen hónap alatt még sohasem csökkent 10 pontnál nagyobb mértékben. (Lásd erről a Vizzu mellékelt, a korábbi válságok lefutását is bemutató interaktív grafikonját.)

>>>

Fogyasztók és a technológia termékei -nyerő páros a karantén idején

2020. 04. 27. 14:13

A GfK a korlátozások idején is folyamatosan nyomon követi a műszaki elektronikai cikkek eladásának alakulását, és több meglepő változást is tapasztalt a vásárlási szokásokat illetően. Erről olvashat legújabb, Fogyasztók és a technológia termékei -nyerő páros a karantén idején  – című sajtóközleményünkben.

Amennyiben a témához kapcsolódó kérése, kérdése lenne, kérem, keresse Sztupár Andrea kolleganőmet (andrea.sztupar@gfk.com, +36 1 452 3060).

A letöltésért kattintson IDE!

 

Kukoricaolaj iránti üzleti ajánlat

2020. 04. 24. 19:10

A Budapesti Szerb Nagykövetségtől kaptuk az alábbi megkeresést 2 konténer, 25 tonna kukoricaolaj - 1 literes műanyag flakonos kiszerelésben - vásárlására vonatkozóan. A terméket előre fizetéssel vásárolnák, gyors visszajelzést várnak, hosszútávú kapcsolat kialakítását tervezik.

Érdeklődés esetén a részletes ajánlatot kérem, hogy a követségi II. titkárnak, Aleksandar Lončarevićnek (aleksandar.loncarevic@mfa.rs) küldjék meg.

Üzleti túlélőcsomag - Friss 04.22.

2020. 04. 24. 19:06

Tisztelt Vállalkozások, Tisztelt Vállalkozók!

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését. Jelen kiadványban hiteles és közérthető formában foglaljuk össze a legfontosabb információkat és az eddig bevezetett intézkedéseket. Ezzel alapvető célunk a vállalkozások válságkezelő intézkedéseinek támogatása. Tájékoztatjuk, hogy jelen dokumentumot folyamatosan frissítjük, ezért kérjük, hogy mindig a honlapunkon elérhető legfrissebb változatból informálódjon.

 

A letöltésért kattintson IDE!

COVID-19 platform

2020. 04. 24. 19:03

Az Eurochambres létrehozott egy COVID-19 platformot, melyen az európai kamarai hálózat járvánnyal kapcsolatos gazdasági tevékenységeiről lehet röviden tájékozódni.

Elérhetősége: https://bit.ly/COVID-19Platform

Aktuális nemzetközi gazdasági hírek

2020. 04. 24. 18:59

A letöltésért katttints IDE!

 

A NAV is segíti az online hitelfelvételt

2020. 04. 24. 18:54

A jelenlegi helyzetben egyre több bank vezeti be az online, személyes ügyintézés nélküli hiteligénylést. A hitelfelvételhez elengedhetetlen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiállított jövedelemigazolás vagy keresetkimutatás. A NAV február óta elérhető szolgáltatása, az online keresetkimutatás ezt a lépést egyszerűsíti jelentősen, hiszen a szükséges dokumentum néhány kattintással, akár otthonról is beszerezhető. Eddig csaknem 15 ezer keresetkimutatást kértek a NAV-tól ezzel a gyors és biztonságos lehetőséggel.

>>>

MAGYAR KÖZLÖNY 82. szám

2020. 04. 22. 10:36

A közlöny letöltéséért kattintson IDE!

Lesz-e idén növekedés a kiskereskedelemben?

2020. 04. 21. 07:59

A kiskereskedelmi forgalom 2017 és 2019 között értékben 20%-kal, volumenben 13%-kal nőtt. 2020 januárjában a havi növekedés 7,6%-ot, februárban pedig 11,3%-ot tett ki, részben a koronavírus miatti pánik vásárlásoknak köszönhetően. Ez összességében 2020 első két hónapjában 14,5%-os értékbeli, valamint 9,5%-os volumenbeli bővülést jelentett. Ez az impozáns növekedés arra lehet elegendő, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 2020 egészében is pozitív maradjon.

>>>

A járvány következtében kényszerszabadságolásra és elbocsátásra kényszerülnek a hazai cégek

2020. 04. 21. 07:57

A következő három hónapban várhatóan bővülnek a kényszer-szabadságolások és elbocsátások – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből. Az öt főnél nagyobb cégeknél az elmúlt hónap legalább 50-60 ezer fős elbocsátása után újabb 90-100 ezer ember veszítheti el állását. A munkanélküliségi ráta gyors és széleskörű kormányzati segítség nélkül elérheti a 10%-ot.

>>>

Üzleti ajánlatok, tender- és hírösszefoglalók

2020. 04. 21. 07:40

A mellékletekben találják az alábbi üzleti ajánlatokat, tender- és hírösszefoglalókat:

 

 - a VemoHerb nevű bolgár cég kiváló minőségű növényi eredetű és enzimeket tartalmazó takarmány-adalékanyagokat, élelmiszeripari enzimeket, étrendkiegészítőket, és ritka bolgár növényekből készült kivonatokat gyárt, magyarországi cégekkel szeretné felvenni a kapcsolatot termékei értékesítésére, további információ a mellékletekben található

- horvát gazdasági hírek, statisztikai adatok

- román hírek, tenderek

- szlovén gazdasági hírek

>>> 

A veszélyhelyzeti gyakorlati képzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

2020. 04. 19. 12:49

Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy a www.tanuloszerzodes.hu oldalon már külön menüpontot hoztunk létre a koronavírushoz kapcsolódó információknak. Ezen belül megtalálhatják a korábban az MKIK és a területi kamarák közös munkájaként kialakított, a veszélyhelyzeti gyakorlati képzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazó tájékoztató anyag webes verzióját részekre bontva.

www.tanuloszerzodes.hu oldalon kívül továbbra is javasoljuk, hogy kövessétek az ÁKT-k és az NSZFH alábbi oldalait:

- ÁKT digitáliis tudástár: https://akt.mkik.hu/documents?folder=14 :szakmai anyagok, módszertani ajánlások ágazatonként

- NSZFH: https://www.nive.hu//index.php?option=com_jumi&view=application&fileid=25 : mintafeladatok szakmai vizsgára készülőknek

Ingyenhitel az agráriumnak: jön az Új Agrár Széchenyi Kártya

2020. 04. 16. 12:58

Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében a COVID-19 koronavírus járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére az agrárvállalkozások teljes támogatásban részesülhetnek.

>>>

KAMARAI HÁLÓZAT VÉLEMÉNYE A „GAZDASÁGVÉDELMI AKCIÓTERV”- RŐL

2020. 04. 15. 15:17
A teljes kamarai hálózat közösen véleményezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondozásában elkészített Gazdaságvédelmi Akciótervet, amelyről egy 18 oldalas szakmai vélemény született, számos kiegészítéssel, további javaslattal ellátva.

 

Digitális segélyvonallal és egyéb szolgáltatásokkal segítik a cégeket – MKIK

2020. 04. 15. 09:22

A Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetője Czimbalmos Levente elmondta, hogy a digitális szolgáltatásnak köszönhetően minden vállalkozás, minden cégvezető a felhőbe és otthonra költözteti a cégét, vállalkozási működését. Már nem csak a saját otthonába, hanem a munkavállaló otthonába is. Ennek a folyamatnak van egy kényszerített hasznossága, amikor már olyanról beszélhetünk, hogy a cégek nyitnak egy picit az innováció irányába, megpróbálják a krízist az előnyükre fordítani. Itt lehet beszélni olyanokról, hogy a felhőbe költöztetik a kereskedelmet, elektronikus kereskedelmi, elektronikus fizetési, egyéb ilyen kontaktless, érintésmentes megoldásokkal

A videóért kattintson IDE!

A digitalizációs kényszer miatt azonnali segítségre van szükség a KKV szektorban

2020. 04. 15. 09:02

A vírus okozta rendkívüli és egyben tragikus helyzet, páratlan innovációs potenciált is jelent a magyar gazdaság technológiai szempontból kevésbé fejlett szereplői számára. Az eddig zömében offline működő a digitális eszközöktől elzárkózó, a fejlesztést problémaként megélő cégvezetők most elementáris erővel érzik, hogy be kell lépniük a digitális világba. A változás most már nem halogatható tovább egyetlen ágazatban sem. - Az elmúlt hetek tapasztalatairól és vészhelyzeti stratégiájukról számolt be Kott Ferenc a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Informatikai Kollégiumának elnöke.

>>>

MAGYAR KÖZLÖNY 71. szám

2020. 04. 13. 17:47

Letöltésért kattintson IDE!

 

Szlovén cég keres műanyag szórófej gyártót Magyarországon

2020. 04. 07. 20:43

Egy szlovén cég kézi flakonokhoz való műanyag szórófejet (ld. mellékelt kép) gyártó magyarországi beszállítót keres az alábbi paraméterek szerint:

 

- Szín: átlátszó

- Nyakméret: 28/400 – PCO 28 vagy 1810 kompatibilis

- Típus: Sp 05-A2 28/400, 1250-275

- Mennyiség: 100.000 db

- Leggyorsabb lehetséges kiszállítás

- Referenciatermék képe csatolva

 

Kérjük, hogy amennyiben van olyan tagvállalatuk, mely ilyen terméket gyárt, küldjék meg annak elérhetőségeit a szekeres@mkik.hu e-mail címre.

Máltai Egészségügyi Minisztérium beszerzési felhívása

2020. 04. 07. 20:37
A Máltai Egészségügyi Minisztérium kérte fel a nagykövetségeket, hogy segítsenek a máltai kormány eszközbeszerzéseiben. Az Egészségügyi Minisztérium jelenleg speciális önálló, mobil HEPA légszűrőket szeretne vásárolni.  Ehhez beszállítókat keresnek. Az alábbi felkérés és a mellékelt specifikáció tartalmazza a részleteket, hogy mire is lenne szükség.

SME Europe felmérése a COVID-19 európai kkv-ágazatra gyakorolt hatásáról

2020. 04. 06. 13:59

Az SME Europe (az Európai Néppárt kkv-k ügyeivel foglalkozó szervezete) felmérést készít a COVID-19 európai kkv-ágazatra gyakorolt hatásáról. 

A felméréssel igyekeznek azonosítani a problémákat, korlátokat és kihívásokat, valamint szükség esetén új uniós szakpolitikai intézkedéseket és jogszabályokat dolgoznak ki a kkv-helyzetének javítása érdekében.

Amennyiben szeretnék kitölteni ezt a kérdőívet, az alábbi linken találják meg:

https://www.surveymonkey.de/r/QW3NTDG

Nemzetközi külgazdasági hírek

2020. 04. 04. 13:43

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírmegfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről. Az egyes hírek teljes tartalma a hírek címére kattintva válik elérhetővé.

A letöltésért kattintson IDE!

MKIK által összeállított „Üzleti túlélőcsomag” digitális kiadvány

2020. 04. 04. 13:27

A kiadvány célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válságkezelő intézkedéseinek támogatása.

Jelen kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.

A letöltésésrt kattintson IDE!

GVI-Konjunktúra

2020. 04. 02. 14:35

Tisztelt Cégvezető Asszony/Úr!

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. Ebben a vizsgálatban alkalmanként 2000-3000 kis-, közepes- és nagy magyar cég vesz részt.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaira ad előrejelzést a gazdasági konjunktúra várható alakulásáról.

>>>

NAV - Hasznos tanácsok a tervezethez

2020. 04. 01. 11:54

Az szja-bevallási tervezet már két hete elérhető a webes felületen. A tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik.

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

>>>

Az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele

2020. 04. 01. 11:49

A Fókuszban az Unió rovatunkban „Új európai iparstratégia: Lesz-e érzékelhető hatása? címmel olvashat összefoglalót.

Kattintson IDE a megtekintésért!

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ágazati szintű munkacsoportokat állított fel

2020. 04. 01. 11:26

Az MKIK a 2020. március 23-án közzétett, azonnali beavatkozást igénylő javaslatok után egy újabb, komplex gazdaságstabilizáló programcsomagot jelentetett meg, amit ezúton küldünk meg Önöknek.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Válságkezelő csomagja 2

A teljes dokumentum itt olvasható
https://magyarkik-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/mkiksajtoszemle_mkik_hu/EZz0dA6qympJsBCYCVjOTMoBvBG3KDX_cC-wdnVCcN6sJA?e=ZhCIDN

  

Az MKIK - annak érdekében, hogy a lehető legmélyebben megismerje a kialakult problémákat- ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén. Ezúton küldjük a munkacsoportok ágazati válságkezelő javaslatait, amelyet a mai napon eljuttattunk a Kormányzat részére.

>>>

Újabb ágazatokra terjednek ki a kedvező szabályok

2020. 04. 01. 11:09

Március 27-étől[1] újabb ágazatokkal bővül a veszélyeztetett ágazatok köre. Az adózási könnyítések az alábbi tevékenységeket főtevékenységként végző vállalkozásokra is kiterjednek:

 

 • utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),
 • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30)
 • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04). E tevékenységet végzőre akkor terjednek ki a kedvező rendelkezések, ha a tevékenység végzője megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak.

 

Az adózási könnyítésekről részletes ismertető a honlapon 2020. március 25-én megjelent tájékoztatóban olvasható.


[1] A 68/2020. (III. 26.) Korm. rendelet a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról

 

Forrás: NAV

TÁJÉKOZTATÓ A FEJLESZTÉSPOLTIKAI INTÉZKEDÉSEKRŐL

2020. 03. 30. 17:30

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megnehezíti a projektek végrehajtását, sok esetben a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesíthetőek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a projektek megvalósításának segítése érdekében komplex intézkedéscsomagot dolgozott ki, amely átmeneti könnyített szabályozást vezet be a határidők, az indikátorok és a pénzügyi elszámolások teljesítésében, ezzel összhangban kezeli a támogatási szerződések módosításának és az ügyintézés menetét.

A letöltésért kattintson IDE!

MKIK - válságkezelő csomag

2020. 03. 30. 17:05

Tisztelt Vállalkozó!
Tisztelt Cégvezető!

 

Tájékoztatom, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a 2020. március 23-án közzétett, azonnali beavatkozást igénylő javaslatok után, a mai nappal újabb, komplex gazdaságstabilizáló programcsomagot jelentet meg, amit alább olvashat.

>>>

Kijárási korlátozás: a munkáltatói igazolás tartalma

2020. 03. 30. 14:51

A kijárási korlátozást a 71/2020. kormányrendelet vezette be. A rendelet 3. paragrafusa szabályozza a korlátozást, amely szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

>>>

Aktuális osztrák és német relációs hírek

2020. 03. 30. 14:31

Az alábbi linkre kattintva érheti el az aktuális osztrák és német relációs híreket.

Kattintson IDE!

NAV - Telefonos ügyintézés egyszerűbben

2020. 03. 30. 14:23

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsítette az egyedi azonosítószámok igénylését, amire az egyedi adóügyek telefonos intézéséhez van szükség az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben (ÜCC).

>>>

Tájékoztatás a teherforgalomra vonatkozó rendelkezésekről a magyar-horvát határátkelőkön

2020. 03. 30. 14:13

Magyarország zágrábi nagykövetségének tájékoztatása a magyar-horvát határátkelőkön átmenő teherforgalomra vonatkozó rendelkezésekről.

Letöltésért kattintson IDE!

Megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet

2020. 03. 27. 12:39

Megjelent péntek reggel az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

Letöltésért kattintson IDE!

NAV - Ügyintézés időpontfoglalással

2020. 03. 27. 10:36

A járványhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igyekszik minimalizálni az ügyfeleire és munkatársaira ható kockázatokat, ezért a személyes ügyfélfogadás is korlátozott, illetve egyes kirendeltségek ideiglenesen zárva tartanak.

>>>

DIGITÁLIS TUDÁSTÁR

2020. 03. 26. 14:59

digitális tudástár az ÁKT honlapján már elérhető az alábbi közvetlen hivatkozással:

https://akt.mkik.hu/news/19

A tartalmak napról-napra, a beérkezések alapján folyamatosan feltöltésre kerülnek!

 

Elérhetőek a kapcsolódó honlapok segítségével a digitális oktatást segítő módszertani ajánlások és az ehhez kapcsolódó alkalmazások használatát bemutató segédanyagok a lenti hivatkozás alatt:

https://akt.mkik.hu/sites

Mindenkinek támpont a tervezet - NAV

2020. 03. 26. 11:48

Az őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozóknak is készített szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Május 20-áig mindannyiuknak ki kell egészíteniük a tervezetüket, hogy abból érvényes bevallás legyen, vagy saját maguknak kell kitöltetniük és beküldeniük a 19SZJA nyomtatványt.

>>>

Tájékozató - kereskedelmi korlátozások a koronavírus járványhoz kapcsolódóan

2020. 03. 25. 21:07

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, az alábbi kereskedelmi korlátozásokról, melyek a koronavírus járványhoz kapcsolódóan léptek életbe:

>>>

Online Számla: nem kötelező az átállás

2020. 03. 25. 10:27

A járványhelyzet miatt az online számlaadat-szolgáltatásban, 2020. április 1-jétől július 1-jéig nem kötelező átállni a 2.0 verziójú XSD alkalmazására, tehát a korábbi verzióban küldött adatokat is fogadja a NAV.

>>>

PLATFORM - az áruszállításra vonatkozó új tagállami rendelkezésekről a COVID-19 járvány miatt

2020. 03. 25. 10:22

Az Európai Bizottság létrehozott egy online platformot. Ezen elérhetőek azok az áruszállításra vonatkozó új rendelkezések, melyeket a tagállamok a COVID-19 járvány miatt hoztak meg. Az online felület a következő linken érhető el: platform

Koronavírus miatti áruforgalomra vonatkozó korlátozások - Franciaország

2020. 03. 24. 12:25

A francia Európa- és Külügyminisztérium (Ministère de l’Europe et des Affaires Etrangères - MEAE) 2020. március 20-án arról tájékoztatta a Párizsi Nagykövetségünket, hogy a járványügyi helyzet miatt hozott intézkedések következtében március 19-től - határozatlan ideig - a kereskedelmi és vámügyi dokumentumok hitelesítése terén csökkentett szolgáltatást biztosítanak. A hitelesítést végző irodák bezárnak, csak a rendkívül sürgős kérelmeket tudják fogadni, postán.

>>>

Tisztelt Tagunk / Cégvezető Asszony / Úr!

2020. 03. 24. 10:58
Ezúton szeretnénk az Önök figyelmébe ajánlani a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére a mellékletben  található Jobcapital cég által megküldött szolgáltatás felajánlását.
Kattintson IDE a letöltésért!
 
Üdvözlettel:
Hága László
titkár
 

A COVID-19 hatása a gazdaságra: az Európai Bizottság ideiglenes állami támogatási keretet fogadott el

2020. 03. 24. 10:56

Az Európai Bizottság ideiglenes állami támogatási keretet fogadott el a COVID-19 gazdaságra gyakorolt hatásának ellensúlyozására.

Kattintson IDE a letöltésért!

Újabb gazdaságvédelmi csomag!

2020. 03. 24. 07:21

Megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által 2020.03.23-án bejelentett gazdasági intézkedéscsomag részletei.

A letöltéshez kattintson IDE!

Tájékoztató

2020. 03. 23. 07:26

A mellékelt tájékoztatóban foglaljuk össze Önöknek az Ausztriát és Németországot érintő aktuális gazdasági híreket, kiegészítve magyarországi vonatkozásokkal is.

Kattintson IDE a letöltésért!

MKIK - Koronavírus felmérés második hullám

2020. 03. 19. 13:45

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara annak érdkében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, kutatást végez a hazai vállalkozások körében. Jelen felmérés az eddigiekben végzett kérdéssornak egy kibővített, újra gondolt változata, tekintve, hogy abban a vállalkozások üzleti helyzete és kilátásai mellett arról szeretnénk képet kapni, hogy hogyan képzelik a cégeknél a járvány terjedését, illetve milyen eszközök segítenék a vállalatok működését.

 

A felület az alábbi linketn érhető el:

http://kutatas.gvi.hu/index.php/612439?lank=hu

Egészségügyi termékeket, eszközöket gyártó vállalkozásokat keresnek!

2020. 03. 19. 09:04

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szeretné felmérni  hogy mely vállalkozások gyártanak a koronavírus járvány következtében kialakult  helyzet megoldását elősegítő egészségügyi termékeket, eszközöket.


Ezzel összefüggésben, kérjük, hogy e-mail-ben legyen szíves jelezni, ha

·      az Ön vállalkozása a mellékletben felsorolt egészségügyi termékeket állít elő,

·      illetve, jelenleg nem egészségügyi termékeket állítanak elő, viszont nagyon rövid időn belül képesek átállni a felsorolt egészségügyi termékek és eszközök gyártására.

 

A válaszokat a következő e-mail címre kérjük mielőbb megküldeni: kamara@tmkik.hu

Megjelentek a részletek a kormány gazdasági mentőcsomagjáról

2020. 03. 19. 07:21

Megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által szerdán bejelentett gazdasági intézkedéscsomag részletei és a kapcsolódó kormányrendeletek.

A letöltéshez kattintson IDE!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azonnali beavatkozást igényelő javaslatai a koronavírus helyzettel kapcsolatban a kormánynak

2020. 03. 18. 14:08

Az új koronavírus gazdasági hatása megjelenik mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. A Magyar Kereskedelmi és lparkamara (a továbbiakban: MKIK) elsősorban a kínálati oldalon jelentkező válsághelyzet kezelésével kíván foglalkozni. Fontos megállapítás, hogy a mostani krízishelyzet nem összehasonlítható a 2008-as pénzügyi válsággal, így annak kezelése is eltérő eszközrendszert igényel, amelynek egyik alapvető eleme a célzott és és egységes kotmányzati kommunikáció.

>>>

A TELEKOM SEGÍT

2020. 03. 18. 13:54

A koronavírus miatt kialakult helyzetben a digitális szolgáltatások a mindennapi munkavégzés, vagy éppen az életminőség, a családi kapcsolattartás meghatározó elemeivé váltak. Ezért a Telekom a saját eszközeivel tevőlegesen is hozzá kíván járulni ahhoz, hogy ügyfelei a lehető legkönnyebben igazodhassanak a megváltozott körülményekhez, így 2020. március 16-ától.

>>>

Rövidebb nyitvatartás a központi ügyfélszolgálaton, NAV ügyfélfogadási szünet a kormányablakokban

2020. 03. 18. 12:56

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szekszárdi központi ügyfélszolgálata 2020. március 18-ától heti 25 órában várja az ügyfeleket.

 

A járványhelyzetben a NAV igyekszik minimalizálni az ügyfeleire és munkatársaira ható kockázatokat. A hivatal, az Operatív Törzs ajánlásaival összhangban változtat ügyfélfogadási gyakorlatán és a várakozókat ütemezetten fogadja. Ez azt jelenti, hogy az ügyféltérben egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat, ahány ügyfélszolgálati ablak nyitva van.

>>>

A Magyar Nemzeti Bank azonnali lépéseket tesz az üzleti szektor megsegítésére

2020. 03. 18. 08:03

Budapest, 2020. március 16. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai napon több intézkedést hozott annak érdekében, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került, illetve potenciálisan nehézségekkel szembesülő vállalatokat. Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel alkalmazzanak a vállalatok esetén törlesztési moratóriumot. Amennyiben ez nem történik meg, az MNB felkéri Magyarország kormányát, hogy rendelje el a fizetési moratóriumot a vállalati hitelek törlesztésére. Ezt segítve az MNB döntést hozott arról, hogy a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében folyósított hiteleknél törlesztési moratóriumot hirdet, és lehetővé teszi a bankok számára, hogy a kis és középvállalatok számára elérhető NHP-s hiteleket átstrukturálják, a visszafizetés ütemezését átalakítsák. Végül az MNB döntött az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről. Mindez érdemben támogatja és likviditási szempontból felértékeli a vállalati hitelezést, segíti a nagyvállalati hitelek teljesítő státuszának fenntartását, illetve az értékpapír-fedezetek felszabadításával tovább javítja a bankok likviditási helyzetét. A lépés eredményeként több mint 2500 milliárd forinttal bővül a jegybanki műveletek során felhasználható fedezetek értéke.

>>>

Tisztelt Gazdálkodók!

2020. 03. 17. 10:51

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletre – az Innovációs és Technológiai Miniszter által meghatározott szakképzési feladatok ellátásának rendjéhez igazodva az alábbiakról tájékoztatja Önöket:

>>> 

A szakképzés is felkészült a digitális munkarendre

2020. 03. 17. 10:27

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a tanulók és hozzátartozóik védelmének érdekében a veszélyhelyzetre vonatkozóan a szakképzésben is bevezette a digitális tanrendet. A minisztérium a fiatalok érdekeit szem előtt tartva a szakképzési centrumok vezetőivel együtt dolgozik a tantermen kívüli oktatás feltételeinek megteremtésén, ezáltal biztosítva, hogy minden tanuló sikeresen zárhassa a tanévet.

>>>

Az üzletek kereskedelmi tevékenységének szabályozása

2020. 03. 17. 09:40
 

Tájékoztatom, hogy Magyarország Kormányának döntése alapján megjelent a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet, amely az alábbiak szerint szabályozza az üzletek kereskedelmi tevékenységét:

>>>

Koronavírus miatti korlátozások hatása a H2020 projektek költségeinek elszámolására

2020. 03. 16. 12:42

forrás: NKFIH

Tekintettel arra, hogy a koronavírus járvány hatással lehet a H2020 projektek keretében szervezett üléseken és rendezvényeken való részvételre, a mobilitási programok lebonyolítására, a projekttel kapcsolatban vállalt kötelezettségek teljesítésére, a támogató arra kéri az érintetteket, hogy amennyiben ilyen helyzettel szembesülnek – a projekt koordinátoron keresztül – haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a projekthez rendelt brüsszeli munkatárssal (Project Officer), aki esetről-esetre fogja megvizsgálni, hogy alkalmazhatók-e az adott helyzetben a támogatási szerződés minta 51. cikkében rögzített vis major szabályai.
>>>
 

Példátlan EU-s döntés a koronavírus miatt

2020. 03. 16. 12:34

Olyan horderejű döntéseket jelentett be most az Európai Bizottság a koronavírus miatti válságkezelés támogatására, amelyekre még a 2008-2009-es globális pénz- és tőkepiaci válság során sem volt példa.

>>>

Mondja el véleményét, javaslatait! (A koronavírus gazdasági hatásairól)

2020. 03. 16. 12:30

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elkezdte felmérni a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait, amely alapján megpróbálja beazonosítani a vállalati nehézségeket.

 

Az alább belinkelt kérdőív célja, hogy közvetlenül megismerhessük az Ön véleményét, valamint esetleges javaslatait.

 

A beérkezett vélemények alapján az MKIK ágazati szintű javaslatcsomagot fogalmaz meg, és cselekvési tervet dolgoz ki.

 

Kérjük, hogy töltse ki a https://mkik.hu/hirek/koronavirus-felmeres linken található felmérést, annak érdekében, hogy a döntéshozók valós piaci igényeknek megfelelő gazdasági és gazdaságpolitikai intézkedéseket hozhassanak.

 

FONTOS: Az oldalon görgessen lefelé, hogy előjöjjön a kérdőív!

 

Köszönjük együttműködését!

Otthoni munkavégzés – hogyan készüljön rá a munkáltató és a munkavállaló

2020. 03. 16. 12:06

A koronavírus járványhelyzetre tekintettel egyre több munkáltató dönt arról, hogy munkavállalóit az elkövetkező időszakban otthoni munkavégzésre küldi, illetve több olyan munkáltató, ahol még nem volt korábban otthoni munkavégzés, várhatóan a napokban fogja követni ezt a trendet.

>>>

Sorban állás helyett: online ügyintézés

2020. 03. 13. 11:49

Személyes megjelenés nélkül egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb az adóügyek intézése. A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak egyébként is kötelező az elektronikus út, a magánszemélyek pedig szabadon dönthetnek, hogy élnek-e a digitalizáció adta lehetőségekkel. Az online ügyintézés mellett ugyancsak kényelmes és gyors megoldást jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) telefonos ügyfélszolgálata is.

>>>

KÖZLEMÉNY

2020. 03. 11. 14:02

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. április 20-22-ére meghirdetett Szakma Sztár Fesztivált, illetve a fesztiválon megrendezésre kerülő SZKTV és OSZTV döntőket, a világszerte fokozódó koronavírus járványra tekintettel lemondjuk.

A döntést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az egészségügyi kockázatokat és a hatóságok ajánlásait mérlegelve hozta meg.

A válogatók, illetve a külső helyszíni döntők 2020. március 21-ig bezárólag, az előzetes terveknek megfelelően lebonyolításra kerülnek. A helyzetre való tekintettel azonban folyamatos tájékoztatást adunk az alábbi táblázatban a változásokról.

További információkért kérjük, keressék Vujevich Rita versenyszervezési osztályvezetőt a vujevich.rita@mkik.hu e-mail címen.

 

Köszönjük és kérjük minden érintett szíves megértését!

 

MKIK szervezők

Javaslatok a járványügyi helyzet kezelésére

2020. 03. 11. 12:38

Az alábbi rövid tájékoztató a koronavírus járvány kockázatainak minimalizálását célozza. Az alábbi szabályok betartásával a járvány kiterjedésének esélye radikálisan csökkenthető.

Az alábbi tanácsok vizsgálata minden vállalkozás számára hasznos, az exportáló és alapanyagot/eszközt importáló termelő és szolgáltató vállalkozások számára megfontolandók.

Fontos a munkavállalók megnyugtatása, a korrekt mindenre kiterjedő tájékoztatás. Fontos, hogy partnereit, beszállítóit és akár külföldi partnereit is tájékoztassa a vállalkozása működése során bevezetett higiéniai szabályokról. Ehhez nyújtunk az alábbiakban javaslatokat. 

>>>

Kamarai felmérés – A koronavírus hatása a hazai vállalati szektorra

2020. 03. 11. 11:31

Tisztelt  Vállalkozó/ Cégvezető!

 

Az elmúlt néhány hétben a koronavírus egyre több országban jelent meg, és jelenleg már Magyarországon is kimutatásra került. A fertőzés terjedése erőteljes hatást gyakorolhat a világgazdaságra, így természetesen hazánk gazdaságára is. Annak érdekében, hogy minél alaposabban felkészülhessen Magyarország Kormánya a várható következményekre,az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összeállított egy kérdőívet, amely keretében szeretné feltérképezni az aktuális gazdasági viszonyokat.

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minden helyzetben képviseli, és szem előtt tartja a Tolna megyében működő vállalkozások/vállalkozók gazdasági érdekeit, ezért kérjük Önöket, hogy segítsék munkánkat azzal, hogy az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével véleményüket nyilvánítják a kialakult és jövőbeni gazdasági helyzetükkel kapcsolatban.

 

kérdőív online elérhetőség:

http://kutatas.gvi.hu/index.php/879551?lang=hu

A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. március 20.

 

Támogató együttműködését megköszönve,

 

Tisztelettel:

 

Dr. Fischer Sándor     Hága László

         elnök                       titkár

 

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Békéltető testületi álláspályázati felhívás

2020. 03. 09. 09:53

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 

a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. t örvény 21. § (2) bekezdése alapján pályázatot hirdet
a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett békéltető testületnél

békéltető testületi tag/elnök

tisztség betöltésére.

>>>

Ingyenes tréningek 2020. évben is!

2020. 03. 03. 14:19

A szaktudás és megfelelő ismeretek megléte elengedhetetlen egy sikeres vállalkozás indításához, illetve működtetéséhez. Erre az alapvető igényre és tényre alapozva az INPUT programmal, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.-vel közösen speciális, gyakorlatorientált vállalkozói ismeretek átadását és készségek fejlesztését célzó, ingyenes tréningsorozatot indítottunk a tavalyi évben.

A több mint 17 téma/témakör „feldolgozása” lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy vállalkozásukat sikeresebbé, eredményesebbé tegyék.

 

A tréningek időtartama/időszükséglete kb. 4 óra/alkalom (de. 10:00-14:00 óráig), a képzések/tréningek gyakorlatorientáltak, interaktív jellegűek, s kiscsoportos (10-20 fő) műhelymunka típusúak.

Helyszín a kamara oktatóterme: 7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25., III. emelet

>>>

Tisztelt Cégvezető, Tisztelt Tagunk!

2020. 03. 03. 13:35

Két új francia projektet szeretnénk megosztani Önökkel, amelyek keretében magyar beszállítókat keresnénk.

>>>

 

Sajtóközlemény NAV - Ellenőrzések 2020-ban

2020. 03. 03. 13:28

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) 2020-ban is elsődleges feladata az adóelkerüléssel kivont adóösszegek biztosítása, és a jogszerű vámösszegek beszedése, ugyanakkor az együttműködő, és a jogkövető magatartást tanúsító adózókat továbbra is segíti, támogatást nyújt a hibák kijavítására.

>>>

Afrika Expo

2020. 02. 21. 11:26

kép

Tisztelt Cégvezető, Tisztelt Tagunk!

2020. 02. 21. 11:22

Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy a „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” kétfordulós pályázat meghirdetésre került.A pályázati felhívás olvasható, az adatlap és a GDPR nyilatkozat pedig letölthető a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról, amit ezen a linken találnak:

https://mkik.hu/hirek/palyazati-felhivas-magyar-kezmuves-remek-2020

Tisztelt Cégvezető!

2020. 02. 18. 15:32

Ezúton szeretném a figyelmükbe ajánlani az alábbi két szakmai programot.

 • Nemzetközi Közlekedéstudomány Konferencia Győr 2020  (2020.03.26-27.) A közlekedés jövője – a jövő közlekedése https://ko.sze.hu/konf2020
 • Budapesti Corvinus Egyetem MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpontjának Utazás a Tudományban című Konferenciája, amelynek témája: Mobilitás a jövőben honlapon.

A részletes programot a fent megadott honlapokon olvashatnak, illetve a linket keresztül tudnak elektronikusan regisztrálni.

Még egy hónapig akár SMS-ben is kérhető a postázás

2020. 02. 18. 15:24

Akinek még nincs ügyfélkapuja, és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni és ügyfélkaput nyitni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-áig.

>>>

Idén is érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

2020. 01. 16. 09:28

Célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatók mielőbb figyelembe vegyék a munkavállalóknak járó kedvezményeket. A nyilatkozat idén már online is kitölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Ettől az évtől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek.

>>>

Az adó- és járulék törvények 2020. évi változásai

2020. 01. 09. 11:01

Tisztelt Vállalkozó / Vállalkozás Vezető!

Tisztelt Hölgyem / Uram!

 

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a NAV Dél-dunántúli Igazgatóságával közösen minden évben megrendezi a cégvezetők, gazdasági szakemberek számára azt a szakmai konferenciát, amelyen tájékoztatást kapnak az új gazdasági év gazdálkodását érintő jogszabályi változásokról, mellyel szeretnénk segítséget adni Önöknek a gyakorlati munkájuk eredményes megvalósításához.

 

Helyszín: Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25.

2020. január 27.

8:00 – 13:00 óráig

 

>>>

KAMARAI ÉVNYITÓ SZAKKÉPZÉSI FÓRUM 2020.

2019. 12. 16. 08:02

Tisztelettel meghívjuk a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében

2020. január 14-én (kedden) 10:00 órától megrendezésre kerülő

KAMARAI ÉVNYITÓ SZAKKÉPZÉSI FÓRUMUNKRA

 

A fórum helyszíne:

 

Babits Mihály Kulturális Központ  – Csatár terem (7100 Szekszárd, Szent István tér 10.)

 

További részletekért kattintson IDE!

Próba-próba

2019. 12. 04. 16:01

Próba

Ügyfélfogadási rend - Ünnepi időszak

2019. 12. 04. 11:36

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy

a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélfogadási rendje

a decemberi (ünnepi időszakban) az alábbiak szerint alakul:

 

2019.12.07-én, szombaton - SZÜNETEL

2019.12.14-én, szombaton - SZÜNETEL

2019.12.23-tól 2020.01.05-ig - SZÜNETEL

 

Első ügyfélfogadási nap:

2020.01.06

 

kép

 

Gazdasági Kutatás

2019. 11. 25. 14:00

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) elkezdett felkészülni a következő év Gazdasági Évnyitójára. A szakmai program és tartalom kidolgozásához egy kérdőívet állítottunk össze, amelynek eredménye képezné a kamarai hálózat következő évi legfőbb gazdasági irányultságát. A kérdőív a vállalatok üzleti környezetével, növekedési képességeivel, lehetőségeivel foglalkozik.

 

A kérdőív az alábbi linken érhető el, amelynek kitöltési ideje kb. 15-20 perc.

https://online-kerdoiv.com/index/view/hash/586a89c012fcedacf7bbc61e1f390700

 

A kérdőív kitöltésének határideje:

2019. december 2.

 

Támogató együttműködését megköszönve,

üdvözlettel:

 

Dunai Péter

főtitkár

 

Pályaorientációs kiadvány 2019

2019. 11. 21. 14:11


A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az idei évben is elkészítette Pályaorientációs kiadványát, mely a

LETÖLTÉS

gombra kattintva elérhető, letölthető.

Segíts gyermekednek megtalálni célját!

2019. 11. 19. 16:01

Gyerekkori álmaink jövőbeli munkahelyünkről gyakran nem válnak valóra – ám ez nem kell, hogy törvényszerű legyen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legújabb kampányfilmjében arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy mennyire fontos, hogy támogassák gyermekeiket abban, hogy valóban azt csinálják, amit szeretnének!

 

 

 >>>

 

MEGHÍVÓ - MODERN VÁLLALKOZÁSOK PROGRAMJA VÁLLALKOZZ DIGITÁLISAN!

2019. 11. 19. 08:11

Tisztelt Érdeklődő!

 

Az esemény technikai okok miatt elhalasztásra kerül. Az új időpontot honlapunkon jelezni fogjuk, kérjük, hogy egy későbbi időpontban ellenőrizze az új dátumot és helyszíneket. 

Üdvözlettel: 

MVP Csapata

 

 

kép

A Modern Vállalkozások Programja, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt


Vállalkozz digitálisan!  Fókuszban a turizmus adatszolgáltatása és a digitalizáció c. rendezvényére.

 

A Modern Vállalkozások Programja, mint a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások digitális felzárkózását támogató kezdeményezés szemléletformáló tartalmaival és díjmentes infokommunikációs tanácsadással ösztönzi a cégeket digitális eszközök használatára, így egyebek mellett a korszerű elektronikus közszolgáltatások igénybevételére. A Magyar Turisztikai Ügynökség a Programmal közös roadshow-t indított annak érdekében, hogy a szálláshely-szolgáltatásban érdekelt kkv-k egy átfogó digitális szemléletformálással kiegészítve segítséget kapjanak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (továbbiakban NTAK-hoz) való csatlakozáshoz.

 

A rendezvény témája:

 • Digitalizáció a turizmusban - tájékoztató a digitális adatszolgáltatási kötelezettségről (NTAK)
 • Adatszolgáltató szoftverek használata a szálláshelyeken
 • Személyes és díjmentes IKT konzultáció lehetőség

>>>

Ingyenes tréningsorozat a kamara szervezésében

2019. 11. 06. 15:28

Hatékony vállalkozás-szervezési és irányítási ismeretek, gyakorlatias ismeret-átadás és témafeldolgozás, egyedi problémafeltárás és megoldási javaslatok keresése, mindezt teljesen díjmentesen!

Kamaránk újszerű képzési programot indít, nemcsak már működő vállalkozásoknak!

>>>

INGYENES FELNŐTTKÉPZÉS TOLNA MEGYÉBEN

2019. 11. 06. 11:49

A Nyitok Tanulási Központ cégek, intézmények, vállalkozások számára biztosít minimum 8 fős csoportos kihelyezett ingyenes képzést 20 órában.

A szórólapon felsorolt tanfolyam lehetőségek közül választhatnak az érdeklődők.

További információ kérhető Pálfi Katalintól a 30/799 3393-as telefonszámon vagy e-mailben a palfi.katalin@nyitok.hu címen.

Szórólap

SzakmAréna 2019. Szekszárd és Paks

2019. 10. 15. 07:36

kep

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamra Szekszárdon a Placc Közösségi téren, és Pakson az Eszi Csarnokban rendezte meg a SzakmAréna 2019. elnevezésű pályaorientációs programját.

 

A két rendezvényen közel kettőezer diák vett részt. A kamara célja a rendezvénnyel, hogy a tanulóknak egy helyszínen biztosítsa a különböző szakmák megismerésének lehetőségét, minél több szakmát bemutatva orientálja őket a szakmatanulás felé. A rendezvényen az élményalapú bemutatás módszere állt a középpontban, mely a leginkább alkalmas arra, hogy a szakmatanulás iránti motivációt kiváltsa a mai fiatalokban.

>>>

Duna Hotel Paks - Bodri Borvacsora meghívó

2019. 10. 10. 13:47

Tisztelt Tagvállalkozásunk!

Tisztelt Cégvezető Úrhölgy/Úr!

 

A Duna Hotel Paks és a Bodri Borászat együttműködésével 2019. október 19-én, szombat 17 órakor megrendezésre kerülő exkluzív  borvacsorára szeretném felhívni a figyelmét.

 

A Duna Hotel felajánlása alapján a TMKIK Kamarai Tagsága számára a rendezvény kedvezményes 14.900,- Ft-ért érhető el.

>>>

OKJ rendelet módosítás !

2019. 10. 02. 16:17

A 2019. szeptember 30-i, 162. számú Magyar Közlönyben megjelent az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet módosításáról szóló 229/2019. (IX. 30.) Korm. rendelet, mely az alábbi linken érhető el:

 https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3f101bb845e2180121fbc1b2562bf4d82eda404e/megtekintes

INDUL AZ MKIK GVI 2019. OKTÓBERI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2019. 10. 02. 08:18

képgvi

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

>>>

MUNKÁLTATÓI FÓRUM ÉS KARRIERNAP

2019. 09. 03. 15:03

Tisztelt Partnerünk!


Egyedülálló szakmai programra hívjuk Önt vagy Cége képviselőjét. A GINOP-5.1.5-16-2017-00014 projekt keretében megvalósuló Szekszárdi Munkáltatói Fórum és Karriernap egy ingyenes rendezvény, amely kiváló lehetőséget teremt a szakmai kapcsolatok építésére és a munkaerő-toborzásra.

>>>

Békéltető testületi tagi, elnöki pályázati felhívás

2019. 09. 02. 09:06

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. t örvény 21. § (2) bekezdése alapján pályázatot hirdet
a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett békéltető testületnél

 békéltető testületi tag/elnök

 tisztség betöltésére.

>>>

Meghívó Országos Vállalkozói Mentorprogram Tolna megyei nyitórendezvényére

2019. 08. 23. 10:59

A program legfontosabb célja, hogy a mentorálás hazánkban is országosan elterjedjen, erősödjön a vállalkozói tudatosság és együttműködés, ezáltal csökkentve a vállalkozók tudásában, tapasztalataiban és kompetenciáiban meglévő hiányosságokból fakadó versenyhátrányokat. Az Országos Vállalkozói Mentorprogram - mely GINOP-1.1.2-VEKOP-17. kiemelt projekt keretében zajlik - elkötelezett abban, hogy növelje a vállalkozói aktivitást, a túlélési esélyeket, valamint hozzájáruljon a vállalkozói kultúra és imázs javításához.

Virtuális Szakmavilág

2019. 08. 16. 09:16

pályao kép

JELENTKEZÉS TÁMOGATOTT SZAKÁCS ÉS PINCÉR MESTERKÉPZÉSRE

2019. 08. 02. 08:07

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével jelentkezési lehetőséget biztosít Szakács és Pincér szakmában a mai kor követelményei és a piaci szereplők elvárásainak megfelelő igények szerint megújított tartalmú PILOT program keretében megrendezésre kerülő támogatott mesterképzésére

>>>