Üdvözöljük a

Vállalkozásfejlesztési Tanács - konferencia

honlapján!

-

Vállalkozásfejlesztési Tanács - konferencia

Szerző: Dera | 2021. április 1.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó (ITM) Vállalkozásfejlesztési Tanács (VfT) megtartotta idei első ülését.

A Kamara javaslatokat küldött a döntéshozók számára annak érdekében, hogy támogassa a vállalkozásokat a mostani nehéz helyzetben. Az MKIK és a teljes kamarai hálózat együttműködését ajánlotta fel a Gazdaság-újraindítási Akcióterv 3. fázisának megvalósításához, azaz a zöldenergia, a körforgásos gazdaság felépítése és a gazdaság teljes digitalizálása érdekében tervezett állami fejlesztése támogatásához.

>>>

dr. György László államtitkár úr a konferencia után az alábbi gondolatot tette közzé a Facebook oldalán: „A Vállalkozásfejlesztési Tanács legfontosabb gondolata: a remény. Mivel a magyar oltási adatok nemzetközi összehasonlításban reménykeltőek, hamarosan elkezdődhet az élet újraindítása, amellyel a magyar vállalkozások maguk mögött hagyhatják az elmúlt egy év nehézségeit. Azért dolgozunk, hogy az ágazati bértámogatással, az Újraindítási Gyorskölcsönnel és a kiemelt ágazatok megerősítésére szolgáló beruházásösztönző támogatásokkal tegyünk a gazdaság újraindításáért.”

 

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv legfontosabb intézkedései

1.Fázis: Január 1. – Április 1.

A bajba jutott vállalkozások bértámogatást kapnak, 5%-ra csökkent a lakásépítés áfája, 50%-os lakásfelújítási program indul 3 millió Ft-ig, 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 éven aluli fiatalok jövedelemadó-mentességet kapnak, 10 millió Ft-os kamatmentes kölcsön a kisvállalkozóknak, bértámogatás az orvosoknak.

2. fázis: Április 1. – Július 1.

1500 milliárd forintos fejlesztés a felsőoktatásban

3. fázis Július 1. – Október 31.

A nagy fejlesztések időszaka a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építve.

 

Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program

A magyar termékek arányának a hazai kereskedelmi láncokban való növelése és a vállalkozások versenyképességének az erősítése.

A támogatás fő célja a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok által támasztott igények és a hazai élelmiszeripari beszállítói képességek közötti különbségek áthidalásának támogatása.

Támogatott vállalkozások: mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok – amennyiben élelmiszeripari vállalkozásnak minősülnek.

 

Vállalkozások komplex technológiaváltásának támogatása (TVT)

Cél a vállalkozások technológiaváltásának és szervezeti megújulásának támogatása, hogy a  vállalkozások a lehető legszélesebb körben a korszerű technológiákra és vezetői módszerekre, digitális megoldásokra építve, hatékony szervezeti struktúrában működjenek.

Támogatott vállalkozások: Mikro-, kis- és középvállalkozások széles rétegei, ágazati fókusz nélkül.

 

Zöld Nemzeti Bajnokok Program

Cél, a kiemelt stratégiai ágazatok fejlesztése, a mikro-, kis-, és középvállalkozások körében a környezetbarát technológiák és szervezési megoldások elterjesztése, a zöldgazdasághoz kapcsolódó vállalkozások megerősítése.

Támogatott vállalkozások: zöldgazdaságba gyártói oldalon bekapcsolódó KKV-k.

Támogatott tevékenységek: technológiai- és telephelyfejlesztések.

 

Magyar Multi

A kiemelkedő teljesítményű, jelentős növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások további előrelépésének támogatása.

Cél, a jelentős növekedésre képes, ambiciózus, erőteljes versenyben is helytálló és így a nemzetközi piacokon sikeres vállalkozások megerősítése.

Támogatott vállalkozások: előminősítésen átesett vállalkozások, amelyek fejlesztése hozzájárul a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességének fokozásához, a jövő iparágaiban működő vállalkozások.

Támogatott tevékenységek: partnerségen alapuló, egyedileg, a vállalkozásokkal együttműködve kialakított komplex fejlesztési csomag, technológiai és infrastrukturális beruházás és szakértői szolgáltatások igénybevétele.